Voor het collectief zuiveren van afvalwater in de glastuinbouw kan het bestaande rioolstelsel worden gebruikt. Juridische belemmeringen binnen de wetgeving worden weggenomen, bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M).
Het ministerie werkt een beperkte wijziging van de Waterschapswet uit die het mogelijk maakt dat een waterschap de kosten van zuivering doorbelast aan de bedrijven.
Tuinderscollectieven die in aanmerking willen komen, dienen wel samen te werken met het waterschap en waar zuivering onder de verantwoordelijkheid van het waterschap plaatsvindt. LTO Glaskracht Nederland roept daarom collectieven nogmaals op om bij de uitwerking van het collectief de samenwerking met waterschappen en gemeenten op te zoeken. Dit zoals afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord.
Diverse niveaus
Het gebruik van de bestaande riolering speelt op diverse schaalniveaus. Tuinderscollectieven op lokaal niveau (polder/clusters) mogen gebruikmaken van de bestaande riolering, mits het te zuiveren afvalwater hoofdzakelijk afkomstig is van glastuinbouwbedrijven.
Tuinderscollectieven op basis van een aparte afvalwaterleiding voor de inzameling en zuivering van het restwater uit de glastuinbouw, konden en kunnen gewoon worden uitgevoerd. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden, zowel particulier als door middel van een Publiek Private Samenwerking (PPS).