Zuid-Holland: biomassa voor tuinbouw alleen in zones

De provincie Zuid-Holland is geen voorstander van biomassa, maar werkt aan regulering van deze houtstook in afgelegen gebieden. Dat schrijft Zuid-Holland in een brief aan Provinciale Staten. In de provincie is maatschappelijke onrust over biomassa ontstaan, stelt Zuid-Holland. Het gaat om twee centrales in Waddinxveen en Pijnacker-Nootdorp. In Vierpolders staat nog een biomassacentrale gepland. Het gaat onder meer om centrales die pieklastverwarming in de glastuinbouw mogelijk maken. In Vierpolders wordt de centrale al verder van de dorpskern gepland tussen de kassen, na weerstand van buurtbewoners.

De provincie houdt de deur open voor biomassacentrales, maar is geen voorstander, blijkt uit de brief. Ze wil bewoners betrekken in het toekomstige energiebeleid. Mogelijk kiest de provincie voor zonering voor de toelaatbaarheid van biomassa-verbrandingsinstallaties, waarbij het de luchtkwaliteit meet in combinatie met de industrie en het verkeer.

Regulering beperkt
Op dit moment heeft de provincie niet altijd een rol in de besluitvorming. Voor installaties met een thermisch vermogen tot 50 megawatt (MW) is de gemeente bevoegd gezag. Voor installaties tot 15 MW volstaat een meldingsplicht bij de gemeente, boven de 15 MW is een vergunning vereist. Voor installaties met een thermisch vermogen boven de 50 MW is de provincie bevoegd gezag. Wel toetst de provincie de stikstofuitstoot rond natuurgebieden en kan daarop handhaven.

Stoppen niet aan de orde
De provincie schrijft de brief nadat minister Erik Wiebes afgelopen week al zijn beleid kenbaar maakte. Onmiddellijk stoppen met biomassa is niet aan de orde in Nederland. Wel komen er scherpere eisen en een afbouwstrategie. Voorlopig is deze klimaatneutrale energiebron nodig voor de energietransitie, onderstreept Wiebes in zijn antwoorden.

De provincie lijkt minder enthousiast over deze energievorm. In de nu lopende aanpassing van de Omgevingsvisie neemt Zuid-Holland de volgende zin op. „Verbranding van houtige biomassa voor energie is een laagwaardige toepassing en heeft niet onze voorkeur.”

Lees meer over biomassa in Bloemisterij 28 of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees)

Foto: Shutterstock
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties