‘Zonder internationale samenwerking was Veiling Holambra er nooit gekomen’

„We leren van de foute en goede dingen in de rest van de wereld en als we ergens mee klaar zijn dan kan de hele wereld weer van ons leren. Dat is internationaal samenwerken.” De directeur van Veiling Holambra André van Kruijssen was gisteren te gast op de Flower Trials bij KP Holland.

De sierteelt in Brazilië heeft een heftige tijd achter de rug, schetste Van Kruijssen gistermiddag in Naaldwijk. In mei staakten de vrachtwagenchauffeurs tien dagen lang, omdat ze de dieselprijzen te hoog vonden. Chauffeurs die toch gingen rijden werden langs de kant gezet en hun trucks werden vernield. Bussen werden gecontroleerd of ze geen goederen vervoerden. „Mensen van een jaar of 60, 70 hadden dit niet eerder meegemaakt”, aldus Van Kruijssen. Het hele land kwam plat te liggen.

Afstanden in Brazilië zijn groot, treinverkeer is er nauwelijks en daardoor is het land erg afhankelijk van vrachtwagens. Na een dag of drie, vier werden de gevolgen van de stakingen dan ook zichtbaar. De brandstof raakte op en schappen van winkels raakten leeg. Het aanvankelijke enthousiasme van de bevolking voor de stakers sloeg om in antipathie. De politie kon het tij niet keren, het leger wenste niet in te grijpen. De regering kon maar een ding doen: tegemoetkomen aan de eisen van de stakers.

Na een dag of tien was alles weer ‘back to normal’. Het leed was echter geleden. Ook voor de sierteelt. De klokken draaiden een week lang niet. De veiling werd afgesloten en met hekken afgezet. Veiling Holambra heeft nu de draad weer opgepakt. „Vorige week, de week voor Valentijn, was een fantastische week met 30 tot 40% omzet meer dan vorig jaar”, zei Van Kruijssen. De jaaromzet van de veiling is 200 miljoen euro en dat verdubbelt iedere zes jaar.

Van Kruijssen ging bij KP Holland met name in op internationale samenwerking. Het is voor Veiling Holambra heel belangrijk om een netwerk in de hele wereld te hebben. En dat geldt eigenlijk voor de gehele tuinbouw in Holambra,. Alles proberen kwekers en veiling te kopen of kopiëren uit het buitenland. Tot de stokken voor phalaenopsis aan toe, die komen uit Ede.

Vanaf begin heeft de veiling in Holambra veel hulp gehad van Nederlandse veilingen, ook bij de nieuwbouw in 2009. Met name uit Aalsmeer, vertelde Van Kruijssen. „Ons bestuur heeft veel geïnvesteerd in reizen naar het buitenland. Zo ontstaat een netwerk.” Internationaal samenwerken gaat wat hem betreft vooral om leren van elkaar en het maken van partnerships.

Een belangrijke uitdaging voor Veiling Holambra is het ontwerp van een digitaal platform. „Daarbij hebben we geleerd van de foute en goede dingen van de Nederlandse veiling. Als ons platform klaar is dan delen we onze kennis weer met de hele wereld. Dat is internationaal samenwerken.”

In het verleden maakte de siertelers in Holambra deel uit van een overkoepelende coöperatie. Die ging echter failliet en de siertelers van Veiling Holambra betalen daarvoor nog altijd de rekening. 1,5% van de omzet van de leden is bestemd voor de oude schuld. En het duurt nog wel tien jaar voor die schuld is afgelost. Veiling Holambra zal zich de komende jaren niet beperken tot de afzet van bloemen en planten. „Groente en fruit komen erbij”, was Van Kruijsssen heel stellig.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties