Zowel de lange als de korte termijnprijs van gas is afgelopen week gedaald. De daling voor de korte termijn kunnen we toekennen aan de warmere weersomstandigheden en de lange termijnprijs wordt in het kielzog van de korte termijn meegenomen.
De dalingen zijn overigens wel klein maar zijn zeer welkom. De gasbergingen worden op dit moment gevuld met relatief duur daggas wat de prijs voor het eerste kwartaal van 2019 op kunnen stuwen. Nog een mogelijke oorzaak voor de prijsdruk is de lagere prijs van de CO²-emissierechten, hierdoor beconcurreren kolen en gas elkaar min of meer voor de opwek van elektra in energiecentrales. Ook de extra input van LNG-gas op het net heeft er voor gezorgd dat het aanbod royaal te noemen is.
Elektriciteit
Na aanvankelijk een stijging van de lange termijnprijzen is het huidige prijsniveau nauwelijks veranderd in vergelijking met voorgaande week. De omstandigheden voor de prijsvorming zijn wel anders, de CO²-emissierechten zijn namelijk iets gedaald en zo ook de gasprijzen. Hierdoor is er de mogelijkheid dat een drukkend effect op de koers ontstaat. De prijzen van de daghandel zijn per dag sterk afhankelijk geweest van uitval van de Maasvlaktecentrale en de kerncentrale Doel 1 in België. De Belgen hebben door de extra uitval meer beroep moeten doen op elektra aanbod uit Frankrijk en Nederland.
De prijs voor kolen is afgelopen week licht gedaald door een lagere gasprijs maar ook door de sterkere Dollar. De stijging van de Dollarkoers heeft als gevolg dat de kolen duurder in aanschaf worden waarna de vraag en zo ook de prijs is gedaald.
Olie
De koers van WTI (West Texas Intermediate) olie is binnen een marge van ruim één dollar per vat ruwe olie nagenoeg gelijk aan het niveau van voorgaande week. De Brent olie is afgelopen week niet echt van koers gewijzigd maar bevindt zich op dit moment bijna één dollar per vat ruwe olie lager dan voorgaande week, dit is binnen dezelfde marge als WTI olie.
Als verklaring voor de relatief vlakke koers geven oliehandelaren aan dat ze in afwachting zijn van de onderhandelingen tussen de China en Amerika. Tijdens deze onderhandelingen worden de handelsbetrekkingen besproken tussen beide landen. De Amerikanen wensen een meer open Chinese markt zodat met name Amerikaanse bedrijven in China meer zaken kunnen doen, als drukmiddel dreigen de Amerikanen hun markt te sluiten voor Chinese bedrijven.
In het kielzog van deze onderhandelingen worden ook onderwerpen besproken zoals de Noord-Koreaanse nucleaire ontwapening en het aanstaande besluit van president Donald §Trump over Amerikaanse sancties tegen Iran. Als de Amerikaanse President de overeenkomst met Iran daadwerkelijk zal opzeggen dan heeft dit gevolgen voor de Iraanse productie en dan met name de export van de olie. In de huidige prijs van olie is volgens analisten al meegenomen dat de overeenkomst wordt opgezegd. Als er toch een nieuwe overeenkomst gemaakt wordt, dan kan de prijs van olie wellicht onder druk komt te staan.
De olieproductie in De Verenigde Staten is nog sterk aan het stijgen en de verwachting is dat deze stijging met de huidige prijs alleen maar nog verder toeneemt.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.