‘De bakjes tomaten werden op de lorrie gezet, naar de vaart getransporteerd en overgezet op de schuit.’ Vandaar ging het naar de veiling, waar de groenten werden geveild. ‘En dan heerste altijd de spanning: wat brengen de tomaten op vandaag?’
Het is het verhaal van een tuindersdochter bij een door haar opgestuurde foto naar de krant. Het plaatje is al haast zestig jaar oud. Vier lachende jonge vrouwen met manden vol tomaten naast de gevel van een glazen kas. Mijn oudste zus was bevriend met een jongere broer van de inzendster. En ik herinner me nog goed hoe zij altijd zei: ‘Chagrijnig joh, als de zon niet scheen!’
Dat is met bloemenkwekers wel anders, of niet? Natuurlijk, we hebben de zon nodig. Dat staat buiten kijf. Maar dat hele hete, nee, doe dat maar niet. Niet goed voor de kwaliteit en meestal niet goed voor de prijzen. Dan kiezen de mensen liever sappige tomaten of frisse komkommers voor hun geld. Tenminste, dat dacht ik vaak.
En toch, het lijkt wel of de consument veranderd is. Het gebeurt regelmatig dat bij zonnig en warm weer de prijzen van de groente in elkaar zakken. En de laatste jaren valt me op dat bloemen juist in de zomermaanden goed geld opbrengen. Krijg je middenin de vakantietijd topprijzen op de veiling. Is dat gek of niet?
Probeer er maar eens een verklaring voor te vinden. Een collega placht dan te zeggen: ‘Ik kan er wel tien opnoemen waarom het nu duur is. En, als het moet, ook wel zo’n aantal als ze niks opbrengen. Maar wat de echte reden is?’ En zo is het. Vraag en aanbod zijn twee, maar al die andere factoren maken het lastig.
Best grappig dat je door zo’n oude foto opeens beseft dat hetzelfde dilemma zestig jaar geleden ook al bestond. Ze zullen toch wel genoeg opleveren? Want de pijp moet natuurlijk wel blijven roken. Daar kwam die tomatenkweker ergens in de jaren negentig ook achter. Toen lukte het niet meer. Zat hij zomaar in het laatste bedrijf.
En waarom het nu met de bloemen goed gaat? Ik denk het wel te weten. Als het hier zomer is, dan is het ergens anders winter. Snapt u? Dan gaan die bloemen gewoon daar naar toe! Dus laat die zon maar schijnen. Wat zegt u? Naar onder de evenaar wordt niet zoveel geëxporteerd? O…
Kees van Egmond