Blijvende zoektocht naar perfecte doos voor snijanthurium

Het aantal verpakkingen voor snijanthurium blijft groeien. Op de relatiedag van veredelaar Anthura op 1 juni werden er weer een paar gepresenteerd.

Verpakking is een middel, geen doel. In het Vakblad dat vandaag, vrijdag 2 juni, op de mat valt, is die uitspraak te lezen in een artikel over de situatie in snijanthurium. Gisteren, op de relatiedag van veredelaar/vermeerderaar Anthura in Bleiswijk, bleek dat telers samen met verpakkingsspecialisten van Royal FloraHolland nog steeds zoeken naar de doos die hen het beste past. Naast de ‘grote’ standaarddoos (fustcode 622) en de iets kleinere (fc 620) zijn er dozen met fustcodes 620-s (s staat voor Special; een doos die op verzoek – meestal van een teler – is gemaakt), 620 -xl (extra lange ‘620 doos’), 621-s, 690-s en de doos met fustcode 699.

Klep in de bodem

Niet alleen maten van anthuriumdozen veranderen. De ‘onderdoos’ of bodem van het fust krijgt binnenkort een zogenoemde klep of frontlader; een lange zijde is open te klappen, zodat in-/uitpakken van de bloemen makkelijker is. Niet alle bloemisten en telers zien dat voordeel direct, gaf een inventarisatie aan, maar de verwachting is dat de acceptatie snel zal gaan. Op de klep komen symbolen om gebruikers duidelijk te maken hoe ze hem moeten gebruiken. Mogelijk komt hierbij ook nog een suggestie voor het op de juiste wijze uitpakken van de bloemen. Veel telers geven met afwijkend rode tape aan welke bloem als eerste uitgepakt moet worden. Begin je daarmee, dan is de kans op schade bij het uitpakken minder dan bij lukraak bloemen uit de doos losmaken. De verpakking EasyUnpack van Bouman Anthurium heeft overigens al sinds de introductie in 2015 een bodem met klep.

Betere belading

Veel wordt verwacht van de doos met fustcode 699. Hij is iets smaller dan de ‘690-doos’, zodat er niet vier maar vijf dozen (met dezelfde inhoud) naast elkaar op een veilingkar passen. De ‘699’ is ook lager en dat biedt eveneens voordelen in de belading. Een verbeterde belading van snijanthurium is al langer in onderzoek bij telers en hun klanten. Er zijn speciale ‘dubbele dozen’ ontwikkeld en zelfs met standaardfust is verbetering mogelijk: bloemen ook aan de onderkant van deksel plakken.

Naast de ontwikkeling rond de dozen voor snijanthurium zijn er ontwikkelingen met de aanvoer van deze bloem op water. In containers met water is de presentatie van snijanthurium beter dan in dozen, geven telers aan. Maar de afstemming tussen aantallen, sortiment, steellengte, type hoes, type container en dergelijke is niet eenvoudiger dan bij verpakking in dozen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties