Royal FloraHolland gaat marktonderzoek doen naar plantentrays om te kijken of het gebruik van meermalige trays kan worden bevorderd. Zo wil de bloemenveiling bekijken wat exact de redenen zijn voor plantenwekers om te kiezen voor meermalige trays ten opzichte van een eenmalig exemplaar. Uit onafhankelijk onderzoek blijft dat de meermalige plantentrays minder impact hebben op het milieu dan de eenmalige versie.
Dit meldt Duurzaambedrijfsleven.nl. FloraHolland heeft Blonk Consultants de milieuprestaties van eenmalige en meermalige plantentrays laten onderzoeken. Daarvoor voerde Blonk Consultants een levenscyclusanalyse (LCA), waarin de milieuprestaties van een- en meermalige plantentrays gedurende de gehele levensduur zijn onderzocht en vergeleken.
Bij eenmalige trays leiden vooral de productie van het kunststof en de afvalfase tot de hoogste milieu impact. Kansen om dit te verlagen, zitten volgens FloraHolland in het reduceren van het gewicht per tray en het maximaliseren van de recycling. Bij de meermalige trays is de grootste milieu-impact afkomstig van het transport en het schoonmaakproces.
FloraHolland zegt meer inhoudelijke informatie over de uitkomsten van het onderzoek binnenkort te publiceren. Op basis van deze resultaten gaat de organisatie samen met ketenpartners en stakeholders acties ondernemen om het verpakkingsgebruik in de sierteelt te verduurzamen. Zo gaat FloraHolland marktonderzoek uitvoeren naar plantentrays om te achterhalen welke redenen er zijn om te kiezen voor meermalige trays en hoe het gebruik hiervan kan worden bevorderd. Daarnaast staan een onderzoek naar materiaalreductie en een onderzoek naar recycling van eenmalige trays in Duitsland en Nederland op de planning.
Het onderzoek is onderdeel van het Branche Verduurzamingsplan Verpakkingen, dat FloraHolland in samenwerking met Plantion binnen de VBN ontwikkelt. Doel is de sierteeltsector toekomstbestendig en duurzamer maken.
Meer van Duurzaambedrijfsleven.nl:
– Drone van jaszakformaat: uitkomst voor boeren
– Saoedi-Arabië ontwikkelt 30 duurzame energieprojecten binnen 10 jaar