Ziekenhuistuin wordt toevluchtsoord tijdens coronacrisis

    De binnentuin bij het oncologiecentrum van het VieCuri-ziekenhuis in Venlo is bedoeld om wachtende patiënten rust en afleiding te bieden. Door de corona-crisis zijn er echter nagenoeg geen wachtenden meer. Toch blijkt de tuin juist nú ook van veel nut.

    BuitensteBinnentuin
    De toegepaste planten trekken veel insecten aan, dit zorgt voor extra beleving in de tuin. (Foto: VieCuri Medisch Centrum)

    De BuitensteBinnenTuin is nu anderhalf jaar oud. Chirurg-oncoloog Paul Nijhuis is de drijvende kracht achter de tuin. Zijn patiënten – die in afwachting zijn of ze kanker hebben – zijn vaak erg bang en zien doembeelden voor zich waarbij hun toekomst in duigen valt. Nijhuis wil ze in een andere gemoedstoestand brengen zodat ze rustiger en alerter bij hem in de spreekkamer zitten en beter naar hem kunnen luisteren. De natuur helpt daarbij.

    Tuin verfrist de ziel
    Ontwerper van de tuin is Jean Henkes, al meer dan veertig de vaste landschapsontwerper van Center Parcs. Ook hij is er tot in diepst van zijn ziel van overtuigd dat de natuur een helende, rustgevende en verzachtende invloed op mensen heeft. „De natuur verfrist je ziel.’’

    In de kas kun je het hele jaar door de rust opzoeken van de groenblijvende tropische planten. (Foto: VieCuri Medisch Centrum)

    Mensen die in het oncologiecentrum moeten wachten, kunnen in de BuitensteBinnenTuin afleiding zoeken. Dit kan het hele jaar door in de kas, ’de warme ziel van de tuin’. Daarin is een ruime collectie aan tropische planten toegepast. Of in het buitengedeelte waarin Henkens meer dan honderd verschillende soorten vaste planten, siergrassen, één- en tweejarigen heeft toegepast. Ook staan er diverse meerstammige bomen en er is een keienriviertje aangelegd waarin het water zachtjes stroomt.

    Corona-maatregelen
    Door de corona-maatregelen is de wachtkamer bij het oncologiecentrum nagenoeg leeg. Patiënten kunnen vaak meteen doorlopen naar de de spreekkamer van Paul Nijhuis. „Maar of dat in de toekomst ook zo blijft, is natuurlijk maar zeer de vraag.’’

    Toch bewijst de tuin ook tijdens de coronacrisis zijn nut: als toevluchtsoord bijvoorbeeld voor mensen die slecht nieuws krijgen. Zij trekken zich dan eerst tien minuten terug in de tuin om tot zichzelf te komen voordat zij weer de drukte in gaan. Daarnaast is de tuin opengesteld voor het personeel om even op adem te kunnen komen in deze drukke zorgperiode.

    Financiën
    In Tuin en Landschap 22 staat een uitgebreid artikel over de BuitensteBinnenTuin. Daarin lees je onder meer hoe Nijhuis aan de benodigde financiën kwam. Het ziekenhuis ging namelijk wel akkoord met de aanleg van de tuin, maar alleen op voorwaarde dat de chirurg zelf voor de bekostiging zorgde. Het artikel kun je hier digitaal lezen (met inlog).

    BuitensteBinnenTuin
    De BuitensteBinnenTuin van bovenaf gezien, kort na de aanleg door hoveniersbedrijf Rick Smits Total Green. (Foto: VieCuri Medisch Centrum)
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties