Wie per 1 januari 2018 wil voldoen aan de individuele waterzuiveringsplicht voor de glastuinbouw– die per die datum ingaat – kan ervoor kiezen om tot volledige recirculatie over te gaan, oftewel nullozing. Om aan te kunnen tonen dat jouw bedrijf niets loost, is er het protocol nullozing. Waterschap Brabantse Delta zet de zeven meestgestelde vragen daarover voor je op een rij. Mét antwoorden.
1 Ik loos geen water op het oppervlaktewater, maar op het riool. Mag dat?
Nee, de zuiveringsplicht geldt zowel voor lozing op oppervlaktewater als op de riolering.
2 Ik loos water uit mijn kas op de bodem, mag dat?
Nee, dat mag niet volgens het Activiteitenbesluit.
3 Ik beregen mijn grasland met water uit mijn kas, mag dat?
Nee, dat mag niet volgens het Activiteitenbesluit. Dat mag alleen maar als beregening voor containerteelt, dus als het water opnieuw wordt opgevangen en hergebruikt.
4 Over welke waterstromen gaan de wijzigingen in het Activiteitenbesluit?
Het betreft alle waterstromen waarin zich mogelijk gewasbeschermingsmiddelen kunnen bevinden.
5 Kan mijn bedrijf in aanmerking komen als nullozer?
Je komt in aanmerking als je alle waterstromen waarin zich mogelijk gewasbeschermingsmiddelen bevinden, kunt hergebruiken. Meestal zijn dat bedrijven met zowel binnen- als buitenteelt.
6 Hoe moet ik aantonen dat ik een nullozer ben?
Je moet alle waterstromen op je bedrijf in kaart brengen als ’bewijsvoering’. De stukken kun je naar de afdeling Vergunningen van je waterschap sturen. Je kunt ook contact met je waterschap opnemen voor een controlebezoek. Dit staat uitgebreider beschreven in het protocol nullozing.
7 Ik heb het protocol gelezen. Wat moet/kan ik doen op mijn bedrijf om als nullozer te kunnen worden aangemerkt?
Je kunt de hulp inschakelen van een adviesbureau. Het waterschap kan je hier als bevoegd gezag niet mee helpen. Wij hebben in dit geval een toezichthoudende rol.