Zeskantige potten en meer op IPM 2020

In de volksmond worden ze al hexa potten genoemd, de zeskantige potten die fabrikant Modiform op de IPM 2020 toonde. Zij hebben het patent. Een teler van phalaenopsis, Hazeu Orchids is de eerste gebruiker. Het is een van de opvallende dingen op de beurs in Essen.

 

De zeskantige pot heeft een iets kleiner volume dan een 12-cm pot. De ruimtebenutting neemt 15 tot 20% toe met de zogenoemde Hexa pot. Dat is niet alleen in de teeltfase. Ook de beladingsgraad stijgt, bijvoorbeeld op een Deense kar van 180 naar 216 stuks phalaenopsis in een 12 cm-pot. De bijpassende tray (zie onder) maakt dit mede mogelijk. Hazeu Orchids poot sinds mei 2019 al zijn phalaenopsis op in deze zeskantige potten. Modiform heeft het patent op deze pot.

Pottburri

De naam van dit concept zegt het al: Pottburri, een pot die je kan begraven. Op papier liet het bedrijf Gebrüder Cox uit Straelen zien hoe die biologisch afbreekbare pot er na verloop van tijd uit gaat zien. Temperatuur en vochtgehalte in de bodem bepalen de snelheid van het afbraakproces.

Doek in plaats van plastic om de kar

Het Westlandse bedrijf Horti-Innovations had al sinds 2014 een HortiCover, maar dat waren smalle stroken. Het sortiment is recent uitgebreid met een hoes die een volledige Deense kar kan omhullen. Dat concept bestond al, maar Horti-Innovations verbeterde het, zo vertelde ze op de IPM. Richtprijs per hoes is €79. Meermalig gebruik moet de aanschaf volgens het bedrijf goedmaken, en het is beter voor het milieu dan karren insealen met eenmalig plastic folie.

Voor het eerst op de IPM

Michel van Rijn (links op de foto) van XL-Bloom Youngplants was samen met twee van zijn werknemers voor het eerst met een stand op de IPM. Het bedrijf levert sinds medio 2019 uitgangsmateriaal van anthurium. ‘Jambo Red’ is momenteel de meest verkochte cultivar. Van Rijn kocht een sortiment waar zijn moeder en zus ooit de basis voor gelegd hebben. De veredeling gaat door. En onder de naam Flamingo Plant heeft Van Rijn nog 1,5 ha. teelt van potanthurium. De opkweek van jonge planten gebeurt in een aparte afdeling van 0,5 ha.

Stek in strips

Bij Selecta One   was net als vorig jaar hun concept ROCS te zien. Stekken staan in strips die passen in de plantmachine AutoStix van Visser Horti Systems. Automatisch poten wordt zo mogelijk. Dat kan met onbewortelde stekken, stek met callus, gewortelde substraat-vrije stekken en stekken die beworteld zijn in een zogenoemde multimedia strip. In Noord-Amerika werken diverse kwekerijen al met AutoStix. In Nederland zijn enkele telers aan het testen; een machine gaat van kwekerij naar kwekerij om diverse gewassen (van onbeworteld tot beworteld in medium) te poten. Dümmen Orange toonde op de IPM dat zijn hun gepatenteerde concept Basewell, waar de Autostix plus strips een belangrijk rol in spelen, reeds in meerdere gewassen ingezet wordt bij kwekers. Bij coleus en geranium (zie foto onder) werd dat middels een etiket aangeduid.

Het bestaande assortiment AutoStix-strips bestaat uit strips waarin 34 of 51 stekken passen. Een strook met 26 cellen komt binnenkort op de markt voor stekken die meer bewortelingsruimte nodig hebben, zo meldde Visser.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties