Om Nederlandse kolencentrales van houtpellets te voorzien worden in de VS grote stukken natuurlijk bos gekapt. Dat was de conclusie van het actualiteitenprogramma Zembla, dat woensdagavond de aflevering ’Bos als brandstof’ uitzond. „In de glastuinbouw worden dergelijke houtpellets niet gebruikt”, meldt Sander Peeters, adviseur bij Energy Matters. „De houtstookinstallaties in de glastuinbouw draaien op snippers van resthout, die vervaardigd zijn uit top- en takhout.”
Het Kabinet heeft 3,6 miljard euro aan subsidie toegekend om hout bij te stoken in kolencentrales. Volgens demissionair minister Henk Kamp (EZ) dat nodig om de Europese klimaatdoelstellingen voor duurzame energie te halen. Maar critici zijn bezorgd over de gevolgen van dit beleid. Natuurlijke bossen in Noord-Amerika met veel biodiversiteit zouden op deze manier plaatsmaken voor monoculturen. De overheid heeft met energiebedrijven afgesproken dat ze alleen gecertificeerd hout mogen stoken, maar in de praktijk blijkt daar weinig controle op te zijn.
„Bovendien is bijstook in kolencentrales niet efficiënt”, zegt Peeters van Energy Matters. „Er wordt elektriciteit opgewekt met een rendement van 40 tot 55%, maar vrijwel alle warmte wordt gedumpt. Terwijl houtstook-WKK in de glastuinbouw de warmte benut, en zo een veel hoger rendement haalt. Daarom is Energy Matters sterk tegen de bijstook in kolencentrales.” Ook GroenLinks wil dat de subsidies aan kolencentrales zo snel mogelijk worden gestopt.
In Nederland wordt ongeveer 1 miljoen ton aan resthout geproduceerd. Dat kan eventueel nog iets omhoog. Een kolencentrale als van RWE zit al snel aan die hoeveelheid voor bijstook.