Bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw komen vragen binnen of het zinvol is om werknemers zelf te gaan testen met zogenoemde corona-sneltesten. Tijdens het achtste webinar van de werkgeverslijn zei Peter Baltus, projectleider LTO Noord Projecten, dit niet zinvol te vinden.
Baltus snapt dat ondernemers naar de ruimte zoeken om werk zo goed mogelijk door te kunnen laten gaan, zeker nu coronamaatregelen worden versoepeld. Werknemers zelf testen op corona raadt hij echter ten strengste af, omdat aan testen grote bezwaren kleven.
• Zo zijn ze duur, zo’n €70 per test.
• Niet betrouwbaar. In Nederland zijn 23 sneltesten voor corona bekend. Het RIVM testte er 16. Geen een bleek een deugdelijk resultaat te geven.
De testen houden bovendien geen rekening met de incubatietijd van het virus; dus testen heeft pas echt zin bij klachten. En er wordt volgens Baltus ook niks met de resultaten bereikt. „Twee weken verplichte thuisquarantaine van Poolse krachten wanneer ze naar huis keren wordt er bijvoorbeeld echt niet mee omzeild.”
Meer vervoeren met mondkapje?
Nu per 1 juni in het ov weer meer mensen vervoerd mogen worden als 1,5 m afstand in acht wordt genomen zodra vervoermiddel in beweging is (zitplaatsen zo ingericht en staan is niet toegestaan) en wanneer mondkapjes worden gedragen, betekent vooralsnog niet dat die versoepeling opgaat bij vervoer van bijvoorbeeld uitzendkrachten per busje naar de bedrijven. Dit zijn wel punten die de Taskforce Arbeid van het Tuinbouwcrisisteam blijft aankaarten bij de overheid. Als er een versoepeling optreedt, wordt dat gecommuniceerd en aangepast in het coronaprotocol land- en tuinbouw.
Het ministerie van Sociale Zaken heeft dit protocol inmiddels voorzien van aanbevelingen. Deze punten op de i worden verwerkt en staan later vandaag, 15 mei, of begin volgende week in het aangepaste protocol.