Vorig jaar hield de gemeente Westland een grote bijeenkomst over het dreigende tekort aan Poolse arbeidsmigranten/seizoenswerkers in onder meer de (glas)tuinbouw. Is die vrees gegrond gebleken? Aan het woord Yvonne van de Ven, manager LTO Arbeidskracht.
Moet de sector rekening gaan houden met een tekort aan Polen?
„Ja er begint wel een zorg te ontstaan. Nu de economie volop is aangetrokken, is de Poolse medewerker meer dan welkom in diverse sectoren. Hij heeft het werk voor het uitkiezen. Dat maakt het moeilijker de Poolse arbeidsmigrant te binden. Bovendien is de Poolse medeweker ook een potentiële kandidaat voor hogere functies dan productiewerk nu het aantal scholieren dat een groenopleiding volgt sterk afneemt.”
Wie wordt dan de nieuwe Poolse medewerker?
„Het aantal Roemenen neemt gestaag toe, maar niet in de verwachte hoeveelheden nadat ze zonder tewerkstellingsvergunning aan de slag mochten in Nederland. Wie de nieuwe Poolse medewerker wordt, vind ik lastig te beantwoorden. Ik zeg wel eens gekscherend de Zuid-Afrikaan of Chinees.”
Dus er moet ook buiten de EU worden gekeken?
„Veel factoren zijn van invloed of het zogenaamde global recruiting een grote rol gaat spelen in de iets verdere toekomst. Bijvoorbeeld hoe snel doet robotisering zijn intrede in de sector en zijn er dus nog wel veel handjes nodig?”
Wat heeft de sector geleerd van ruim tien jaar werken met Polen?
„Dat het bij arbeidsmigranten niet alleen maar draait om veel geld verdienen. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden spelen een steeds belangrijkere rol. Voor het binden van arbeidsmigranten komt goed werkgeverschap om de hoek kijken. Onder meer het creëren van betrokkenheid door zich te verplaatsen in de arbeidsmigrant. Echter, dit gaat op voor iedere werknemer.”
Jullie werken met een online cv-bank van potentiële arbeidsmigranten. Is dat uniek?
„Volgens mij wel redelijk uniek. Oudere buitenlandse seizoenwerkers haken langzaam af. Nieuwe aanwas via hun netwerk van familie en kennissen droogt op. Vandaar dat wij een cv-bank met werkzoekenden uit heel Europa hebben opgezet met geschikte kandidaten. Deze mensen zijn vaak nog in hun thuisland en moeten nog naar Nederland komen. Het benaderen van mensen die deze stap willen zetten, vergroot de kans voor werkgevers dat ze ook langer zullen blijven. Deze cv-bank wordt ook up to date gehouden. Is een kandidaat 3 maanden niet actief, dan wordt hij verwijderd.”
Jullie hebben recentelijk een arbeidsenquête onder boeren en tuinders uitgevoerd. Waarom?
„LTO Arbeidskracht wil weten hoe groot nu daadwerkelijk de vraag naar hoger en middenkader gekwalificeerd personeel is en welke vacatures er zijn. Want naast een dreigend tekort aan productiepersoneel is er al langer een tekort aan hoger en middenkader gekwalificeerd personeel. Tevens hebben we met deze enquête onderzocht wat de opleidingsbehoefte is op deze bedrijven. Wellicht dat de arbeidsmigrant in de toekomst ook steeds vaker een rol in het middenkader krijgt.”
Wat zijn de resultaten?
„We hebben inderdaad de bevestiging ontvangen van onze boeren en tuinders dat het zeer moeizaam is om vacatures vervuld te krijgen als het gaat om hoger en middenkaderfuncties. Bedrijven zijn met name op zoek naar Nederlandse allround medewerkers of teamleiders. Boeren en tuinders geven aan dit een zorgelijk probleem te vinden.
Tevens hebben we een behoefteonderzoek uitgezet onder MBO scholieren. Dit om te kijken of er match is tussen onze boeren en tuinders en de huidige MBO scholier. De meeste MBO scholieren geven aan liever door te studeren of te willen werken met dieren in een dierenwinkel, een pensionstal of als dierenartsassistent.
In de enquête hebben we tevens onderzocht of er scholingsbehoefte is op de bedrijven. Bedrijven geven aan hier veel behoefte aan te hebben. Met name de arbeidsmigranten moet opgeleid worden. Er is een grote belangstelling naar talencursussen.
Lees aanstaande vrijdag 4 mei meer over wie de Poolse medewerker moet gaan vervangen op tuinbouwbedrijven.