Wageningen UR Glastuinbouw wil betrokken worden bij het experiment met legale recreatieve cannabisteelt. Dat heeft Eric Poot, teamleider plantkunde, dinsdag gezegd in actualiteitenrubriek EenVandaag.
Het wietexperiment van het kabinet houdt in dat alle coffeeshops in zes tot tien gemeenten wiet krijgen van door de overheid uitgekozen wiettelers. Op die manier zijn de coffeeshops voor de bevoorrading niet langer op het illegale circuit aangewezen.
Begin volgend jaar wordt duidelijk welke gemeenten meedoen met de pilot. Ook worden dan enkele kwekers aangewezen die de cannabis mogen gaan telen. Zij krijgen een jaar de tijd om te bewijzen dat ze deze teelt aan kunnen. Zo moeten ze aantonen dat ze tien soorten cannabis kunnen telen.
Wageningen UR doet al enkele jaren onderzoek naar medicinale wietteelt, onder meer in opdracht van tuinbouwtoeleveranciers. De universiteit heeft daarvoor een speciale ontheffing gekregen. De ervaring die daarmee is opgedaan, is voor een deel ook toepasbaar in de teelt voor recreatief gebruik.
„Dat geldt met name voor de veiligheid op het gebied van chemicaliën, zware metalen en de microbiologie”, vertelt Poot. „We weten bijvoorbeeld dat de planten gevoelig zijn voor bepaalde ziekten en plagen. Die kun je niet zomaar met chemicaliën bestrijden. Er zijn dus biologische strategieën nodig.”