Wouter en Pieter van der Harg krijgen alle vrijheid om bedrijf over te nemen

Potrozenteler Leo van der Harg heeft drie zonen. Zoon Wouter (26 jaar) werkt sinds april 2017 op het bedrijf en zoon Pieter (24 jaar) treedt begin 2019 toe. Ze zullen zo snel mogelijk, wellicht al in 2021, het volledig voor het zeggen krijgen op het bedrijf. Daartoe krijgen ze alle ruimte. Hoe eerder zelfstandig hoe beter zit in het familiebedrijf.

Pieter (links) en Wouter van der Harg

Voor Pieter is het op de middelbare tuinbouwschool direct duidelijk dat hij de sector in wil. Hij houdt de optie open om bij zijn vader toe te treden, maar zijn vader pusht hem niet hiertoe. Hij raadt alleen aan om ook een hbo-opleiding te volgen, omdat bij het moderne tuinbouwondernemerschap veel komt kijken. Zo gezegd, zo gedaan ook al kost het Pieter erg veel moeite en blijft zijn vader hem sterk stimuleren in die richting. Het wordt de opleiding Tuinbouw Agribusiness aan Hogeschool Inholland.

Wouter heeft altijd ondernemer willen worden, maar niet per se op een tuinbouwbedrijf. Als hij na zijn opleiding Smallbusiness en retailmanagement aan Hogeschool Rotterdam en twee jaar ervaring in het buitenland tijdelijk weer even thuis woont, is er wezenlijk iets veranderd hoe hij tegen het tuinbouwondernemerschap aankijkt. Hij besluit de stap te wagen. Echter niet eerder dan ook rond te hebben gekeken op een ander bedrijf: Van den Berg Roses.

Wat zijn de bedreigingen en kansen in de sector?

Wouter: „Voor ons kunnen de ontwikkelingen rond de Brexit een bedreiging vormen, omdat wij veel op Engeland afzetten. Duurzamer moeten produceren zie ik echter eerder als een kans dan als een bedreiging.”

Pieter: „Nou, het slinkend middelenpakket is wel degelijk een bedreiging als er geen goede correctiemiddelen voorhanden zijn wanneer geïntegreerd telen even niet lukt. En dat jongeren zich niet tot de sector voelen aangetrokken is een serieuze bedreiging, terwijl tuinbouwondernemers werknemers zoveel te bieden hebben. Er moet veel meer worden uitgedragen dat de tuinbouw een mooie en belangrijke sector is waar we trots op mogen zijn.”

Hoe beleven jullie de roerige ontwikkelingen bij Royal FloraHolland?

Wouter: „De veiling is een unieke marktplaats en het wordt de kunst om iedereen binnenboord te houden. Tijden zijn veranderd, maar als sector neem je een groot risico als de klok volledig wordt uitgehold. Sommige commotie snap ik minder als aversie tegen het beeldveilen van planten. Op de veilingbanken op 10 meter hoogte en afstand kan je ook geen goed oordeel vellen over de kwaliteit. Daarnaast wordt er al veel op afstand gekocht. Dan zal je echt op de veilingvloer je rondje moeten gaan maken. Dat doet ook niet iedereen.”

Sparren jullie nog met andere tuinbouwjongeren?

Pieter: „Wij zijn allebei lid van TuinbouwJongeren Westland en ik spreek geregeld oud klasgenoten van mijn tuinbouwopleidingen.”

Wouter: „Ik heb niet zo’n groot netwerk als Wouter, maar dat gaat nu volgen. Ben laatst wel naar de jongerenavond van Royal FloraHolland geweest.”

Lees het volledige interview op vrijdag 12 januari in de Bloemisterij.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties