Wordt er ooit nog fysiek geveild in Rijnsburg?

Er is onder een deel van de kopers commotie over de stap van Royal FloraHolland om te gaan beeldveilen in Rijnsburg. Ze vrezen dat de noodmaatregel van RFH niet tijdelijk is, maar voor altijd. Is er definitief een einde gekomen aan het fysiek veilen in Rijnsburg?

Het was een begrijpelijke stap van Royal FloraHolland. Vestiging Rijnsburg liep al meerdere keren tegen de grens aan van 100 personen in de afmijnzaal. Daarmee leek de veiling in de afmijnzaal niet langer te kunnen voldoen aan ‘coronaregels’ van de overheid. Royal FloraHolland besloot daarom op 9 april om verdere verscherpingen door te voeren. Een van de maatregelen was de introductie van beeldveilen op alle klokken van Rijnsburg. Vanaf vrijdag 10 april verschijnen de fysieke bloemen en planten niet meer voor de zeven klokken.

Geen verrassing

Frank Timmermans is voorzitter van FloraFutura en strijd met deze vakvereniging al een aantal jaren voor de fysieke klokken of een minimaal gelijkwaardig digitaal alternatief hiervan. De Brabantse lijnrijder heeft begrip voor de beslissing van RFH.

Frank Timmermans van FloraFutura

„Het komt niet als een verrassing. We hebben er contact over gehad met het management. Er kwamen te veel kopers in de afmijnzaal en die kunnen dan niet 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dan kun je kopers wegsturen of ze preventief weren, maar dat is niet ideaal. Kopers moeten onder gelijke voorwaarden kunnen inkopen. Wat moet je anders als mensen niet luisteren en toch massaal komen? Dan moet je wel gaan beeldveilen”, stelt Timmermans deze week in de Bloemisterij. Hij spreekt over een tijdelijke noodmaatregel.

RFH overlegde ook met Cees Heemskerk. De Rijnsburger is voorzitter van Stuurgroep Lijnrijders Belangen (SLB). Lijnrijders zijn een belangrijke kopersgroep op vestiging Rijnsburg. Heemskerk stemde in met het plan van de veiling, omdat het een tijdelijke noodmaatregel is. En, omdat door de ‘100-personen-maatregel’ van de overheid nog maar een deel van de kopers in de afmijnzaal mocht zitten. Een ander deel van de kopers moest van de klok af en kan de producten niet live zien. Dat is niet eerlijk, vindt Heemskerk.

RFH gaat sowieso over op beeldveilen

Nu is er commotie bij een deel van de kopers. Sommige kopers kunnen niet uit de voeten met kopen op afstand. Ze vrezen bijvoorbeeld dat ze niet meer 7 klokken tegelijk kunnen volgen, geen goed beeld krijgen van de producten, een stuk beleving missen of niet meer over de hand inkopen. Het zijn de bekende geluiden. Anderen vrezen dat de tijdelijke noodmaatregel van RFH niet tijdelijk is maar definitief.

Voor de goede orde: Royal FloraHolland gaat volgend jaar sowieso op de vier vestigingen volledig over op beeldveilen. Op de Dag van de Coöperatie, december vorig jaar, kondigde CEO Steven van Schilfgaarde al aan dat RFH in 2021 in landelijk gaat veilen. Beeldveilen is daarbij noodzakelijk. Eelde dient bij deze plannen als showcase. In het noorden van Drenthe ontwikkelt en experimenteert RFH met nieuwe vormen van beeldveilen. Andere vestigingen zullen volgen.

Een projectgroep overlegt al langere tijd over het beeldveilen 2.0 dat de tekortkomingen van beeldveilen moet wegnemen. Timmermans maakt deel uit van de groep. Hij heeft vertrouwen.

„Ik verwacht dat er in de toekomst een beeldveilsysteem komt dat de marktplaats voor iedereen verbetert. Het is belangrijk dat kopers kunnen blijven schouwen, impulsaankopen kunnen blijven doen, meerdere klokken kunnen volgen, de klok een etalage is en dat ook de dumpfunctie behouden blijft. Ik verwacht dat fotografie een belangrijke rol gaat spelen in het behoud van impulsaankopen en beleving. Hoe mooi zou het zijn als je thuis of in de dealingroom dezelfde beleving hebt als je nu in de afmijnzaal hebt?”

Versnelling van de plannen?

Maar hoe zit het nu met de noodmaatregel om te gaan beeldveilen in Rijnsburg? Is dat tijdelijk of niet?

Royal FloraHolland kan hier niet volmondig ‘ja’ op zeggen.

Van Schie: „Het is voor ons ook van belang om te kijken hoe we in deze periode een versnelling van onze plannen kunnen maken. Het is met het oog op de toekomst van de sector noodzakelijk om als Royal FloraHolland zo kostenefficiënt mogelijk te opereren. Het zal in ieder geval niemand verbazen dat we minder inkomsten hebben. Dat proberen we te compenseren met minder uitgaven. Dat speelt ook mee.”

Daarbij speelt mee dat niemand weet hoe lang de huidige coronacrisis duurt en de noodmaatregelen van toepassing blijven. Van Schie ook niet. „De minister-president heeft niet voor niets gezegd dat we moeten nadenken hoe we in een 1,5 meter economie kunnen opereren. De situatie gaat vermoedelijk veel langer duren. Hoe lang weten we niet.”

2021 komt dichterbij

Hoe lang de noodmaatregel om de fysieke klokken te sluiten duurt weet daarom ook niemand. Van Schie benadrukt dat de manier waarop in Rijnsburg momenteel gebeeldveild wordt niet de eindsituatie zal zijn. Met een verwijzing naar het beeldveilen 2.0 zegt hij: „Als er een goede oplossing voor het beeldveilen voorhanden is dan zullen we daar de volgende stap inzetten. Het zou raar zijn als we dat niet zouden doen.”

Door een voortwoekerende coronacrisis, het jaar 2021 dat almaar dichterbij komt en een projectgroep beeldveilen 2.0 die stevig doorvergadert zou het dus zomaar kunnen dat het fysiek veilen in Rijnsburg niet meer terugkeert.

Resten nog de plantenklokken in Naaldwijk en Aalsmeer. Daar komen de karren met planten nog onder de klokken door. Van Schie heeft nog geen geluiden gehoord dat dit door corona verandert.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties