Corona, corona en nog eens corona. Het moge duidelijk zijn: er is een onwenselijk virus in de lucht dat de wereld in de greep houdt. 2020 staat er tot dusver in het teken van. En dat gaat voorlopig niet veranderen. De maatregelen waarmee iedereen wordt geconfronteerd zijn vergaand, en raken ook de sierteeltsector hard. In al het nieuws is het van ondergeschikt belang dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) 2020 heeft uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Plantgezondheid.
De VN verkoos 20202 tot Internationale Jaar van de Plantgezondheid vooral vanuit het oogpunt om honger en armoede wereldwijd te bestrijden. Ook de mondiale sierteeltketen laat deze unieke kans niet liggen. Immers, het aanpakken van de verspreiding van ziekten en plagen is van cruciaal belang voor een levendige, dynamische handel van bloemen en planten. Ook al ligt die momenteel op zijn gat door het coronavirus.
Combinatie van beide nieuwsitems
Soms worden beide items, plantgezondheid en corona, gecombineerd. Bijvoorbeeld tijdens het recente werkbezoek van landbouwminister Carola Schouten aan santiniteler Harry Wubben van Funny Santini uit Pijnacker-Nootdorp op uitnodiging van Glastuinbouw Nederland en de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal. Wubben maakte hiervan gebruik om, vooruitlopend op betere tijden, het dossier ‘gewasbescherming’ met haar te bespreken, want dat is in de teelt van chrysanten een zeer actueel onderwerp. Hij benadrukte zijn pioniersrol op gebied van biologische gewasbescherming, demonstreerde de bioverblazer die hij destijds samen met Koppert heeft ontwikkeld, maar gaf ook aan dat correctiemiddelen nog steeds nodig zijn. „Een medicijnkast is een vereiste om zoveel mogelijk biologisch te kunnen werken”, zo hield de teler de LNV-minister voor.
Special Plantgezondheid
Het Vakblad voor de Bloemisterij had een special Plantgezondheid al grotendeels in de steigers staan toen donderdag 12 maart het kabinet de eerste noodmaatregelen tegen het coronavirus aankondigde. Het roer op de redactie ging toen acuut om. De inhoud van het nummer, dat 19 of 20 maart op de deurmat is gevallen, wijzigde drastisch. En redacteuren gingen thuis werken. Vakblad nr 12 zet corona in de spotlight en schoof Internationaal Jaar van de Plantgezondheid naar de achtergrond.
Toch wil de redactie wijzen op de specialartikelen, zeker voor degene die even iets anders wil lezen dan artikelen over corona. Het zijn drie artikelen, hieronder de linkjes naar ons digitale magazine (inlog vereist):
• in hoeverre spelen belangenorganisaties in op het Internationaal Jaar van de Plantgezondheid;
• hebben chemische gewasbeschermingsmiddelen nog wel toekomst;
• hoe is de stand van zaken rond het op de markt komen van groene middelen.