Worden prijzen in de hand gehouden?

    Op het moment dat de koers van gas of olie onder druk komt te staan is er toevallig altijd wel ergens onderhoud aan een gasveld of andere facilitaire zaken welke de aanvoer verzwakken. De Russische invoer van gas daalde onlangs met ongeveer 20% door gepland onderhoud van de Yamal-pijplijn. De extra invoer via de Nordstream-pijpleiding heeft dit niet geheel kunnen opvangen.

    Op dit zelfde moment was er dan ook nog een ongeplande uitval van het Heimdal platform welke de gasaanvoer vanuit Noorwegen tegenwerkte. Dit heeft er aan bij gedragen dat er maar een kleine daling van de gasprijs gezien is, ondanks dat het gas de laatste periode juist de koers van olie op de voet heeft gevolgd, was dit nu niet het geval tijdens de dalende trend van de oliekoers.

    Elektriciteit

    De afgelopen week zijn er geen grote wijzigingen in de koers van de lange termijn gezien. Hiermee lijkt de dalende trend voor de lange termijn pas op de plaats te maken. De spotprijzen hebben wel onder invloed van het warme weer een behoorlijke stijging ondervonden, maar zijn nu weer terug bij hun normale waarden.
    Vanuit Frankrijk kwam deze week het bericht dat de overheid haar voorgenomen plannen ten uitvoering brengt. Ze heeft een akkoord gesloten met de kerncentrale Fessenheim over een vervroegd sluiten van de centrale. Dit past in het plan van de Franse overheid om de productie van elektriciteit door kerncentrales te verminderen.
    Frankrijk is voor 80% in haar elektriciteitsbehoefte afhankelijk van kernenergie, en wil dit in de toekomst terug dringen tot circa 50%. De lange termijn koers voor elektriciteit is onder andere sterk afhankelijk van de koers van kolen. De prijs voor kolen was de laatste weken wat gestegen, hierdoor wordt op dit moment meer gebruik gemaakt van gas voor de productie van elektriciteit omdat dit goedkoper is. Als reactie op deze ontwikkeling heeft China aangegeven eventueel in te grijpen om koers van kolen niet teveel te laten stijgen. Dit om te voorkomen dat ze niet kunnen concurreren met gas en olie. China is een grote mondiale speler met hun kolenproductie.

     

    Olie

    Afgelopen maand zijn oliehandelaren er vanuit gegaan dat de olieproductie beperkt zou gaan worden, na berichten vanuit de OPEC hierover. Deze week is er echter twijfel ontstaan onder oliehandelaren, over de haalbaarheid van de OPEC maatregelen. Onder aanvoering van Saoedi-Arabië is de OPEC voornemens de productie te beperken. Dit land werkt de twijfel onder de handelaren zelf ook in de hand, omdat het land aan het uitbreiden is met twee raffinaderijen.
    Het Noorse bedrijf Statoil heeft een nieuw olieveld in ontwikkeling. De ontwikkelingskosten hiervan blijken enorm mee te vallen waardoor zelfs $25 per vat nog kostendekkend is. Het Noorse bedrijf gaat uit van een productiecapaciteit van 660.000 extra vaten per dag, hierdoor is de productieprijs lager dan verwacht.
    Nadat woensdag de Amerikaanse ruwe olievoorraden hoger bleken dan eerder verwacht, is de koers van olie verder onderuit gegaan. Op dit moment zijn er geen impulsen waar te nemen welke de trend naar beneden kunnen stoppen. De OPEC lijkt zijn magische kracht verloren te hebben, tot het moment dat ze wel daadkrachtig de productie gaat beperken, dit zal dan ook het moment zijn dat Amerika de productie gaat opvoeren.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl