Vrijdag 21 maart heeft de directie van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) samen met de directeuren van de verschillende zusterorganisaties in Midden-Europa een werkbezoek gebracht aan de glastuinbouw in Nederland.
Het werkbezoek was georganiseerd door LTO Glaskracht Nederland, die eind 2013 al met directieleden van het Ctgb enkele glastuinbouwbedrijven bezocht. Nu waren ook collega’s van het Ctgb uit Groot-Brittannië, Ierland, Slowakije, Hongarije, Polen, België, Tsjechië en Duitsland vertegenwoordigd.
Onder leiding van Tiny Aerts (portefeuillehouder plantgezondheid), Helma Verberkt (beleidsspecialist plantgezondheid) en Jeannette Vriend (CEMP) is een rondgang gemaakt langs drie glastuinbouwbedrijven. De aanpak van de geïntegreerde gewasbescherming van de Nederlandse glastuinbouw stond centraal.
Uitgelegd is dat niet alle problemen op zijn te lossen met alleen biologie en dat de geïntegreerde teelt in de bloemisterij nog in de kinderschoenen staat; totaaloplossingen zijn er nog niet op zowel plaag- als op teeltniveau. Juist om die ontwikkeling verder te stimuleren zijn voldoende selectieve correctiemogelijkheden noodzakelijk. Knelpunten zijn door de telers nader uitgelegd tijdens de bezoeken.
Verlaging emissie
Op de bezochte bedrijven wordt het water hergebruikt, al dan niet na reiniging met een UV-ontsmetter. Hierdoor wordt de emissie tot een minimum beperkt. Aansluiting op de riolering voor het spuiwater en verdere (centrale) zuivering van afvalwater zijn belangrijke voorwaarden in de toekomst voor het behoud van middelen in Europa.
De buitenlandse directeuren waren lovend over de passie en professionaliteit waarmee Nederlandse glastelers omgaan met plantgezondheid en milieu. Het Ctgb liet na het werkbezoek eind 2013 weten dat zij graag samen met LTO Glaskracht Nederland de uitdaging aangaat om na te gaan of bij de toelating van middelen het principe van geïntegreerde bestrijding in te passen is. En hoe we om moeten gaan met middelen als ’noodrem’ bij geïntegreerde bestrijding. De belangenorganisatie ziet dat als een doorbraak.
Ook hoopt LTO Glaskracht Nederland dat de onderlinge samenwerking tussen de diverse lidstaten leidt tot een versnelde harmonisatie van het Europese toelatingsbeleid en dat via wederzijdse erkenningen een duurzaam en effectief middelenpakket mogelijk blijft.