Welke belangen worden gediend bij de energietransitie?

„Hebt u dat ook wel eens, gewoon even direct je mening spuien zonder allerlei achtergrondinfo te raadplegen? Gewoon lekker uit het hart? Nou, ik wel”, vindt teler Ed van der Knaap van potplantenkwekerij De Wilgenlei in Bleiswijk. Hij schreef de onderstaande mail aan het Vakblad voor de Bloemisterij.

„Je maakt in de huidige tijd veel momenten mee waarbij je denkt: Klopt dit wel? Welke belangen worden er op dit moment gediend?

Laatst bezocht ik EnergiekEvent 2020, georganiseerd door WUR, Delphi en LTO Glaskracht, met een opkomst van zo’n 150 mensen.
„He, Walter, jij ook hier?”
„Ja man, maar ik zie bijna geen enkele tuinder!”
Een andere aanwezige hoorde dit en zei: „Ja, en wij moeten er allemaal door betaald worden.”

Echt een prachtig onderwerp, ’Energietransitie’, met alle voorhanden zijnde alternatieve energiebronnen. Prachtige inleidingen van de organisatoren en ook van Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Hij onderschreef het belang van de energietransitie en is fel tegen een CO2-toeslag. Opvallend was wel dat hij de handen niet op elkaar kreeg. Normaal gesproken, met veel tuinders in de zaal, heb je dit bij zulke uitspraken. Toch te veel andere partijen, commissies, ambtenaren, onderzoekers in de zaal?

Er zijn tegenwoordig zo veel mensen die hun mening geven vanuit hun werk, politiek of instantie door wie ze betaald worden. Erg gevaarlijk!

Sjaak vroeg na zijn inleiding ook naar opmerkingen uit de zaal. Nu, het bleef verdacht stil. Maar toch, iemand had een hoge bewondering voor Elon Musk en wat die al niet voor elkaar gekregen heeft vanuit zijn visie. Ik dacht: ’Ja en toen?’ Een kritische vraag vanuit de praktijk bleef uit. Dan toch maar in de pen klimmen en een paar opmerkingen plaatsen bij Sjaak.

Eerst de CO2-heffing. Helemaal mee eens, geen toeslag. Ik pleit er voor zelfs gratis CO2 te willen ontvangen. Het is ’het wereldprobleem’ waar het toch om draait! Nog een: het alternatief  ’biomassa energie’. Ik breng naar voren dat dit gewoon een grote houtstookinstallatie is, niet meer en niet minder. Leven de houtkap, onze CO2 slurpers halen we gewoon neer. Snapt u het? Ik niet meer. Groene energie, ja dat klopt, er zat ooit blad aan dat hout en dat ligt nu in de kachel. Er zijn 42 grotere biomassacentrales in NL. Er komen er snel 20 bij. Waar veel hout gestookt wordt: dus met CO2 én fijnstof én heel veel bomenkap. En wat blijkt? Er moet nog onderzoek naar de effecten worden gedaan. Men doet maar wat.

Ik ken het verdienmodel niet achter deze mega bio-installaties. Dat is een zwak punt van mijn kant. Ik weet alleen wel dat er een berg belastinggeld mee gemoeid is. Daarbij komt dat je in de huidige verandering van energiebelangen voor je eigen energie-coöperatie moet zorgen. In ons gebied Overbuurtse Polder, waarmee we al jaren aangesloten zijn op het warmtenet, gevoed door de energiecentrale uit Capelle a/d IJssel, gaan we in de toekomst een groot deel van de energie kwijtraken aan Den Haag en Leiden. Krankjorum, maar het gebeurt. De aangesloten glastuinbouwbedrijven moeten, om hun ’energie-gat’ te dichten, weer gas gaan inkopen. We moeten toch van het gas af? Ja, dat weten ze in Leiden en Den Haag ook, die gaan straks weer de meest groen gemeente uithangen, fantastisch. Ik ga er van lieverlee toch achter komen wie er nog meer in de zaal zitten.

Er klopt gewoon geen bal van! We raken restwarmte kwijt en moeten gas bij kopen en eventueel ook warmte inkopen van de in ons gebied geplaatste ’Mega Biowarmte installaties’. Weet je, ik heb respect en waardering voor het ondernemen, maar krijg hier toch een vervelende smaak van. En dat zou ook een van de redenen kunnen zijn van het missen van tuinbouwondernemers in de zaal. Je weet niet meer wie waarvoor komt en welke belangen er voor hem/haar spelen. Onderhand zijn er hele volksstammen mee in de weer.

Ik kom collega’s trouwens wel tegen bij cursussen het Nieuwe Telen en de nodige cursussen over Weerbaar Telen.

Veel komt overeen met de landelijke trend in de politiek, men schreeuwt maar wat en heeft niet doorgerekend of het uitvoerbaar is. Het ’van het gas af’ streeft in veel gevallen zijn doel voorbij. Neem onze buurlanden, daar krijg je subsidie om ’op het gas te gaan’.

Wel even lekker om van uit het onderbuikgevoel een stuk te schrijven. ’Niet-diplomatieke uitspraken’ en ’niet politiek correct’ kom ik eigenlijk te weinig tegen. Er zijn nog wel de nodige onderwerpen waarbij we dit missen.”

Ed van der Knaap, De Wilgenlei

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
5 jaren geleden

Wat fijn om de naakte waarheid eens te lezen Ed. Alle punten die je hier opnoemt, zijn gewoon helemaal waar. Biomassa is een GROTE wassen neus. En groene energie al helemaal. De groenste energie die we tot onze beschikking hebben is aardgas. En daar moeten we vanaf omdat de beleidsmakers niet weten waar ze het over hebben. De huidige politieke democratie maakt de wereld kapot op deze manier.