Weersomstandigheden houden prijzen laag

De prijzen van daggas zijn nog altijd laag en kunnen wellicht alleen nog stijgen als er kou in Europa voorspeld wordt. De lange termijnprijzen zijn gedaald en lijken inmiddels weer ruimte te hebben gevonden om licht te kunnen stijgen. Een stijging van de gasprijs voor de lange termijn kan onder meer een gevolg worden van een gestegen prijs voor olie.

Afgelopen week heeft Shell bekend gemaakt dat de olie divisie financieel zware tijden doormaakt. Ook melde het bedrijf dat het bedrijfsonderdeel, dat vloeibaar gas (LNG) produceert en verkoopt, ondanks de lagere prijzen van gas de winst en handel flink zag stijgen en wel met 17% naar ruim $2,6 miljard.

Een prijsdrukkend effect op de gasprijs van afgelopen week is onder meer het nieuws uit Denemarken geweest. Denemarken heeft namelijk aangegeven de aanleg van Nord Stream 2 toe te staan. Hierdoor is de kans van extra Russisch gas richting Europa in de loop van volgend jaar groter geworden.

Nieuwe ronde SDE+ subsidie
De korte termijnprijzen voor elektriciteit zijn wederom relatief laag geweest door gunstige weersomstandigheden. De lange termijnprijzen zijn hebben een kleine neerwaartse druk ondervonden als gevolg van gedaalde kolenprijzen. De voorraden van kolen in Europa zouden bovengemiddeld goed zijn en daarbij zijn er nog geen signalen dat er binnenkort veel vraag zal zijn omdat de weersomstandigheden nog altijd mild zijn. Een ander drukkend effect werd veroorzaakt door de lage prijzen van daggas, dit heeft ervoor gezorgd dat de licht gestegen CO2-emissieprijzen geen prijsverhoging voor elektra hebben veroorzaakt.

Per 29 oktober is de nieuwe inschrijfronde voor het verkrijgen van SDE+ subsidie van start gegaan, er is 5 miljard beschikbaar gesteld. De SDE+-najaarsronde 2019 loopt tot 14 november, 17.00 uur.

Olieprijs stijgt na positieve handelsgesprekken
Olieprijs stijgt na geluiden over positieve handelsgesprekken tussen VS en China waarna de beurs en ook de olieprijzen gestegen zijn.

Afgelopen zondag maakte het bedrijf dat verantwoordelijk is voor 10 procent van de wereldwijde olieproductie, bekend dat het op korte termijn een deel van zijn aandelen gaat uitgeven. De beursgang van staatsoliebedrijf werd meerdere keren uitgesteld, onder meer door recente drone-aanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië.

Saudi Aramco zou hiermee het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld kunnen worden en net zoveel waard zijn als Apple en Google samen.

De inkomsten van de beursgang komen ten goede aan een nieuw investeringsfonds. Daarmee wil kroonprins Mohammed bin Salman het land in 2030 minder afhankelijk maken van olie-export.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties