Weer om tafel over 2 jaar verlopen cao

De onderhandelingen voor een nieuw CAO Glastuinbouw worden binnenkort hervat. De oude cao verliep begin 2020.De onderhandelingen voor een nieuw CAO Glastuinbouw worden binnenkort hervat. De oude cao verliep begin 2020. 

Na bijna een jaar stilte en bijna twee jaar zonder cao gaan bonden en werkgevers in de glastuinbouw weer om tafel. “We zijn bezig een datum te prikken”, zegt Ilse Lensink, hoofdonderhandelaar namens de werkgevers. 

De onderhandelingen stokten vorig jaar november, met een eindbod van de werkgevers. Op dat moment speelden nog de economische gevolgen van de coronacrisis voor een deel van de glastuinders. Ook de mogelijkheid van nadere sectorafspraken in aanvulling op de Wet Arbeidsmarkt in Balans werd steeds als een hete aardappel heen en weer geschoven.

Zonder cao ongelijk speelveld

Dat laatste is nog altijd een wens bij de bedrijven, zegt Lensink. Onder meer de hoge WW-premie voor seizoensarbeid is de sector steeds een doorn in het oog geweest. De impasse in de onderhandelingen is door de ondernemersgroep cao & arbeidsvoorwaarden ook gebruikt voor een fundamentele discussie over de vraag of een cao überhaupt nog gewenst is. Het antwoord daarop was ‘ja’.

Het antwoord daarop was ‘ja’.

“Zonder cao creëer je een ongelijk speelveld. Dus onze insteek voor deze nieuwe onderhandelingsronde is om te komen tot een cao.” Hoeveel ruimte er daarbij zal zijn voor loonstijgingen is net als vorig jaar onzeker. De economische gevolgen van de coronacrisis zijn ondertussen geëvolueerd tot een lange opsomming van kostenstijgingen door duurdere grondstoffen en omhoog geschoten energieprijzen.

guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wim72
Wim72
3 jaren geleden

Grappig he,na de 2 beste jaren in de historie van de tuinbouw te draaien nu het kunnen afschuiven op het hoger worden van de energie prijzen.
En dat de werknemers er in de laatste 2 jaar in de kou te laten staan terwijl hun levensonderhoud steeds meer word is geen interesse.

AHM van der Burg
AHM van der Burg
3 jaren geleden

Geheel mee eens Wim, er zijn zeer goede omzetten gedraaid in de afgelopen jaren. Ik en mijn collega’s voelen ons niet gewaardeerd te meer omdat alles steeds productiever moet, waardoor iedereen opgebrand raakt. Al twee jaar zonder cao, ze moeten zich schamen.
Hogere kosten horen bij het ondernemerschap.

Piet13
Piet13
3 jaren geleden

Als er zo geredeneerd wordt komt er nooit een verhoging. Er is altijd wel iets. Eerst corona, nu gasprijzen, straks….

Lowie
Lowie
2 jaren geleden

Er zijn werkgevers die juist veel verdienen in de Corona crisis, ook nu de energie duur is zijn er weer een aantal die het moeilijk hebben, maar dit mag toch niet ten kosten gaan van de werknemers, alles wordt duurder dus wij gaan erop achteruit. Het wordt zo ook steeds minder interessant om in de tuinbouw te gaan werken, terwijl er al zo een personeel tekort is.

Frank Kerver
Frank Kerver
2 jaren geleden

Dit jaar worden records op records gehaald, de prijzen op de veiling gaan door het dak. Maar een fatsoenlijke cao aanbieden ho maar. Het is laag, zeer laag van de werkgevers om hun onvrede over hogere premies van tijdelijk personeel af te wentelen op de vaste krachten. Ze mogen in hun handjes knijpen dat het personeel niet zoals in andere sectoren naar het stakingsmiddel grijpt. Maar er zou wel alle reden voor zijn. Twee jaar geen cao, je moet wel lef hebben.

Jv 84
Jv 84
2 jaren geleden

Belachelijk idd, al 2 jaar op rij record omzet gedraaid. En al 2 jaar geen fatsoenlijke CAO! Om te schamen, inflatie 5 procent hoger.. en de lonen staan al 2 jaar stil! Wat is er toch zo moeilijk binnen de sector?

Visje S
Visje S
2 jaren geleden

En nog steeds niks. Gewoon schandalig.

Joop l
Joop l
2 jaren geleden

Tijd om te gaan staken! De zorg pikt 1.7 procent loonsverhoging niet en blijft staken!
Wat een grap, al 2 jaar geen cao en de bedrijven draaien hun beste jaren

Visje S
Visje S
2 jaren geleden
Antwoord aan  Joop l

Ik vrees dat de tuinbouw daarvoor te veel eilandjes zijn.

Visje S
Visje S
2 jaren geleden
Antwoord aan  Visje S

Mooi he: van de 500 bleef ongeveer 235 euro over. Verdeeld over 24 maanden is dat bijna 0,5%. Ik had liever in die 2 verloren jaren 1% gehad. Daar krijg je nu weer je inflatiecorrectie op.

Visje S
Visje S
2 jaren geleden
Antwoord aan  Visje S

235 moet 253 zijn

Visje S
Visje S
2 jaren geleden
Antwoord aan  Visje S

De onderhandelingen gaan bijna weer beginnen, onflatie ligt rond de 10%. Eens kijken hoe dit gaat aflopen voor de nieuwe cao die 1 jan 2023 ingaat.

Visje S
Visje S
2 jaren geleden

Inflatie loopt flink op, wanneer starten de onderhandelingen?

Visje S
Visje S
1 jaar geleden
Antwoord aan  Visje S

Inmiddels ligt er een voorstel van 1,25 bruto per uur voor iedereen erbij.
15 en 19 dec zijn er nog 2 onderhandelingsrondes.