De Westlandse kwekerijen KQ Plants, M.C.M Enthoven en kwekerij De Rijke hebben in de respectievelijke groepen mini-, midi- en grootbloemig de awards gewonnen in de zogenoemde Cyclamenbenchmark 2019. Vorig jaar stonden de twee laatstgenoemde bedrijven ook op het podium, geflankeerd door Gebr. Grootscholten
De zesde benchmark (voorheen kwaliteitscompetitie) voor de kamerplant cyclaam begon in november, in week 46. De deelname was ongeveer gelijk aan voorgaande jaren; zo’n 40 partijen van zes planten. De groep mini’s was met 23 inzendingen de grootste groep, met potmaat 10,5 cm als belangrijkste vertegenwoordiger (17 inzendingen). Er werden drie partijen grootbloemige cyclaam ingezonden. Bij die groep was het aantal bloemen per plant bij inzending opvallend hoger dan voorgaande jaren; 16 i.p.v zo’n 10 bloemen. Bij de tussentijdse beoordeling na 3 weken was de bloeirijkheid van de grootbloemigen nog steeds hoog, maar gelijk aan die in het jaar 2018. Gemiddeld scoren alle cyclamen deze benchmark goed; 96% haalde de 21 dagen. Pas na vijf weken, in week 1 2020, vindt het eindoordeel plaats.
De uitslag in de drie keurgroepen:
Mini-cyclaam
De mooiste mini-cyclaam had KQ (Kuivenhoven Quality) Plants uit ’s Gravenzande met cultivar Winter, uit de Super Serie van veredelaar Schoneveld Breeding. Tweede werd kwekerij Apartus uit Poeldijk met Carino, een cultivar uit de Super Serie van Schoneveld Breeding. Derde bij de mini’s werd Boers Tuinbouw met cultivar Facilia van veredelaar Varinova.
Midi-cyclaam
Prijswinnaar in de keurgroep midi-cyclamen werd net als in 2018 kwekerij M.C.M Enthoven uit Poeldijk, wederom met Cyclamen Super Serie Macro Pastel gemengd van Schoneveld Breeding. Plantenkwekerij P. Mostert werd tweede met Cyclamen Abanico van veredelaar Morel en derde met Cyclamen Metalis van die Franse veredelaar.
Grootbloemig
Kwekerij de Rijke uit Poeldijk won net als in 2018 de Award bij de keurgroep grootbloemigen en wederom met cyclamen uit de Super Serie XL gemengd van Schoneveld Breeding. Gevers Planten en kwekerij Jan van der Knaap waren de andere twee inzenders in deze keurgroep en dus verzekerd van een plek op het podium. Gevers Planten pakte plek twee met de inzending die hij als Cyclamen XX typeerde. Het was een mix met genetica van de huidige drie cyclamenveredelaar: Schoneveld Breeding, Syngenta en Morel. Met cultivar Mammoth uit de Super Serie van Schoneveld kwam Jan van de Knaap op de derde plek
Open bloemen tellen
Alle open bloemen worden geteld bij een beoordeling, verkleuring is daarbij niet van invloed. Afschrijving is meestal omdat bloemen uitgebloeid zijn (( 0 of 1 goede bloem per plant), gemiddeld na zo’n 4 weken ‘huiskamer’. Vorig jaar was de score na 35 dagen gelijk aan die na 21 dagen, 92% haalde de eindstreep. De jaren daarvoor zag je duidelijk een afname in bloeirijkheid na drie weken verblijf in de testruimte bij Royal FloraHolland in Aalsmeer.
Aan het eind van de test word per partij een waarderingscijfer gegeven. De deelnemers kunnen ook via internet de proef volgen.
Benchmark geeft inzicht
Bekende factoren die de bloeiprestatie, houdbaarheid en sierwaarde bepalen zijn; teeltomstandigheden, cultivar en kwekerij. De organisatie, de Landelijke Commissie Cyclamen van Glastuinbouw Nederland, de drie veredelaars en Royal FloraHolland wil met de benchmark inzicht krijgen in verschillen tussen cultivars en telers de mogelijkheid geven om te vergelijken met collega’s. Het is een steekproef en statisch zeker geen oordeel over alle cyclamen die geteeld worden. De benchmark levert wel leerzame inzichten en discussies op, geven deelnemende telers aan.