We hebben genoeg CO2 en warmte

In het Westland en Oostland worden volop plannen gemaakt voor de levering van restwarmte uit de haven van Rotterdam. Nu komt die warmte vaak nog uit fossiele bronnen, maar dat zal in de toekomst steeds verder verduurzamen, verwacht Nico van Dooren, directeur Energie en Procesindustrie van Havenbedrijf Rotterdam.

De haven van Rotterdam, een uitgestrekt gebied van kranen, buizen en schoorstenen. Een van Europa’s belangrijkste industrieclusters is hier gevestigd. „Het is best bijzonder dat aan deze kant van de Nieuwe Waterweg veel warmte verloren gaat, en dat aan de andere kant veel aardgas wordt verbrand om kassen te verwarmen”, vindt Nico van Dooren, directeur Energie en Procesindustrie van Havenbedrijf Rotterdam, waar hij verantwoordelijk is voor het energie-transitieprogramma. Onderdeel daarvan is de levering van warmte aan de glastuinbouw. „We hebben hier meer dan genoeg warmte en CO2 om aan het Westland en het Oostland te leveren.”

Waarom wil de haven warmte leveren aan glastuinbouw?

„Bij de industriële processen in de haven komt veel warmte vrij. Natuurlijk proberen bedrijven dat zoveel mogelijk zelf te benutten. Maar uiteindelijk resteert er een temperatuur van 100°C of lager, waar binnen het bedrijf geen nuttige bestemming meer voor is. Die warmte heeft nog veel waarde voor woningen, kassen en kantoren. Het meeste daarvan gaat nu nog verloren.”

Hoe is de motivatie van de industrie om mee t

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties