Waterschappen doen oproep voor groenere tuinen

Waterschappen roepen burgers op om hun tuin groener te maken. Dat gebeurt onder het motto: tegel eruit, groen erin. Alle tuinen van Nederland omvatten een gebied van 9.000 ha, waarvan 40% bestraat is, aldus een persbericht van de Unie van Waterschappen.

Volgens het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, dat waterschappen en gemeenten vorig jaar hebben opgesteld, is het stedelijk gebied niet voorbereid op de klimaatverandering. Daarbij gaat het met name om zware regenval en hittestress. Van waterschade zijn de beelden wel bekend, maar tijdens een hittegolf kan de temperatuur in een stad wel 9°C hoger zijn dan in het buitengebied. Vergroening is een van de mogelijkheden om dat op te lossen, zegt woordvoerster Jane Alblas.
„De waterschappen roepen iedereen op om watervriendelijke tuinen te maken. Als iedereen zijn steentje bijdraagt – of beter: weghaalt – kunnen we wat bereiken.”

De waterschappen werken daarvoor samen met verschillende organisaties, zoals Entente Florale, Operatie Steenbreek en de tuinbranche, met name Intratuin. Alblas: „Wij willen de tuinbranche bewegen om meer aandacht te geven aan vergroening. Daarvoor geven wij ze handvatten waarmee ze klanten bewust kunnen maken.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan de Jong
Jan de Jong
6 jaren geleden

In de Amstelveense wijk Randwijk staat in iedere straat hoogstens 1 flinke boom. de meeste geven te veel overlast en (mogen) worden gekapt, zonder herpant verplichting. Gewenst : een overzicht van geschikte bomen voor 20 m2 voortuintje en subsidie vergelijkbaar met die voor groenedaken.
gratis snoeiadviezen en controle door de gemeente op valgevaar.
een straat met flinke bomen is zoveel sfeervoller dan zonder bomen: dat is echt armoede.