‘Watermanagement is een lastige puzzel’

    ‘Maar wat doen jullie als na langdurige regenval het waterpeil stijgt? Dan blijft het hier vast niet droog?’ Hij knikt. ‘Klopt. Dan moet je alles in veiligheid brengen. Elektriciteit afsluiten, mobiele sanitair hogerop brengen. Dat dus.’

    We stonden vorig jaar zomer op een camping in de Moezel. Inderdaad ja, in. Een soort van landtong bij het plaatsje Sennheim. In het dorp was ons al een huis opgevallen waar op de muur waterstanden werden aangegeven. En als we dat zo op het oog vergeleken met waar onze caravan ongeveer stond dan leek dat geen gegarandeerd droog plekje te zijn. Maar gelukkig gebeurde dat meestal aan het einde van de winter, niet hartje zomer. En dus genoten we van het langsvarende scheepvaartverkeer.

    Dat deden we twee maanden geleden ook toen we op een camping aan de Waal verbleven. Het was een paar dagen prachtig weer. Op de fiets verkenden we de omgeving richting Elst. Bij het plaatsje Oosterhout, vlak achter de camping, reden we zelfs door een heus glastuinbouwgebied. Toen dacht ik nog, ‘beschermd door de Waaldijk’.

    In Nederland zijn we gewend om in polders te wonen, te telen en te leven. Zoek eeuwenoude kaarten op en je ziet hoeveel land er toen bij tijden onder water stond. Met dank aan Jan Adriaanszoon Leeghwater werden vruchtbare gronden opgediept en ingepolderd. Molens en gemalen deden eeuwenlang hun werk en voerden af of lieten weer water toe als er droogte dreigde. Waterschappen, de oudste bestuursorganen van ons land, hielden in al die jaren goed toezicht.

    Toch lijkt nu de klad erin gekomen. Een paar droge jaren op rij laten de noodzaak zien van het sparen van water. En net als we ervan doordrongen raken dat rivieren niet alleen zo snel mogelijk het water moeten afvoeren, zet een week heftige regen dat ook weer op z’n kop. Overstromingen zorgen voor veel schade. Eens te meer blijkt dat uiterwaarden van levensbelang zijn.

    Watermanagement is een lastige puzzel. Zeker in combinatie met klimaatverandering. Je zal aan de Waal zitten met je tuin.

    Kees van Egmond,

    Lees hier meer columns van Kees.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties