Waterkwaliteit Delfland nog onvoldoende, maar lokaal verbeteringen

De kwaliteit van het oppervlaktewater in het beheersgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland is nog niet goed. Dat blijkt uit de onlangs verschenen Waterkwaliteitsrapportage 2015. Vooral in glastuinbouwgebieden moeten volgens Delfland nog grote stappen worden gezet. Op lokaal niveau is echter wel enige waterkwaliteitsverbetering zichtbaar, dankzij intensieve samenwerking tussen tuinders en het waterschap.

De hoogste overschrijdingen van de waterkwaliteitsnormen zijn gemeten in glastuinbouwpolders. Bijna alle glastuinbouwbedrijven zijn aangesloten op de riolering, maar de gemiddelde concentratie van de verontreinigingen in de sloot is niet gedaald. Het aantal aangetroffen bestrijdingsmiddelen is zelfs toegenomen, zo blijkt uit de rapportage.

Delfland werkt er, samen met de glastuinbouwgemeenten, LTO Glaskracht en individuele tuinders, aan om lozingen vanuit de glastuinbouw terug te dringen. Per polder wordt er met peilbuizen en infraroodcamera’s extra gemeten en gecontroleerd. Delflandse handhavers lopen samen met tuinders het watersysteem van de kas na en geven tips. LTO Glaskracht organiseert hiervoor speciale informatieavonden.

Delfland benadrukt dat tuinders uiteindelijk zelf regelmatig een rondje door en om hun kas moeten lopen om alles goed in de gaten te houden. Daarbij gaat het niet zozeer om de techniek, maar is vooral adequaat gedrag van belang. Als dat niet gebeurt en er wordt een lozing geconstateerd, dan wordt de tuinder daarvoor verantwoordelijk gehouden.

Waterdagen

De komende weken zal Delfland de resultaten van de waterkwaliteitsrapportage toelichten bij de verschillende gemeenten en op waterdagen voor de tuinders.