Bij zoiets gewoons als water sta je normaal niet stil.
Dat komt uit de kraan en kun je zonder problemen drinken. Tenminste, in Nederland. Nederland is echter een van de weinige landen waar dat kan. In vele andere landen, onder andere China, is het af te raden of ronduit gevaarlijk om rechtstreeks uit de kraan te drinken. Hier in Kunming en omstreken is het dus ook niet aan te bevelen. Je zal er 1, 2, 3 niet zomaar iets van krijgen, maar goed is het ook niet.
Het is een feit dat relatief veel vrouwen vrij dun haar hebben of een hoog voorhoofd. Haaruitval dus. Er gaan geruchten dat dat ook door het water komt. Bij ons op de farm hebben we zelfs geen leidingwater. Al ons water komt uit de rivier. Na diverse behandelingen zoals filtrage, omgekeerde osmose en ontsmetting met ultraviolet licht kan het voor de plant gebruikt worden. Voor consumptie is het echter niet geschikt. Daar mis je nog wat behandelingen voor. Drinkwater komt dus uit flessen. Het komt van vrij diep in de grond en is na alle zuiveringsprocessen prima in orde.
Hoewel er veel aandacht is voor het schoonhouden van oppervlaktewater en het tegengaan van vervuiling van meren en rivieren dringt dat op het platteland nog maar langzaam door. De mentaliteit daar is ’gooi maar in de rivier dan verdwijnt het vanzelf’. Van lege flessen tot kadavers, alles is mogelijk. In sommige dorpjes die tegen de berg aan liggen heb je kleine stroompjes, dit water is nog kraakhelder en zonder problemen te drinken.
In een vat olie zit 158,99 liter en kost op het moment van schrijven zo’n 32,5 dollar. Dat is minder dan 21 dollarcent per liter. Een fles drinkwater van zo’n 18 liter kost omgerekend zo’n 9 dollarcent per liter. Water uit kleine flesjes in de supermarkt kost omgerekend per liter echter al bijna 56 dollarcent. Ik heb wel eens iemand horen zeggen dat als water meer gaat kosten dan olie, er iets goed mis gaat. Dat is nu dus ongeveer het geval.
De meeste conflicten in de toekomst zullen mijns inziens ook niet meer om olie gaan maar om water. En dat op een planeet die bekend staat als ’de blauwe planeet’. Als het mis gaat zitten we in China in ieder geval veilig. Daar is niet veel schoon water om ruzie over te maken.
Cok Harteveld, general manager Van den Berg Roses China