‘Wat vinden de plaatselijke bloemisten van zo’n actie?’

‘De ketens korter maken, natuurlijk, dat is voor alles en iedereen beter, want dan komt het van het land (hij wijst van zijn duim naar zijn pink) naar de klant, kijk, en deze vingers blijven dicht, hup meteen er naar toe, de ketens er tussenuit!’ Met andere woorden, volgens deze aspergeteler zou de coronacrisis best nog een voordeel kunnen hebben.

Ik krijg ook van die adviezen. Een appje met een link naar een artikel in het Streekblad over een tulpenboer in Nieuwolda. Hij dacht dat zijn oogst verloren was door de huidige crisis maar kijk, zijn thuisverkoop heeft plotseling een grote vlucht genomen. Zelfs de Rabobank neemt duizend bossen af om weg te geven. Mooi toch? Of het voor ons misschien ook iets is? Want die beelden van het versnipperen…

Door iemand ander werd me op Twitter de vraag gesteld of ik enig idee had of perkplantentelers geholpen zouden zijn als er rechtstreeks bij hen zou worden besteld, in plaats van bij het tuincentrum. En inmiddels kan je niet over een tuindersweg rijden of de veilingkarren met handel staan uitnodigend op je te wachten. Begrijpelijk. Zo verdien je nog een beetje geld.

In de eerste week van de coronacrisis hebben wij ook bossen bloemen rondgebracht. Naar een huis waar mensen met een verstandelijke beperking wonen bijvoorbeeld. Naar ouderen. Want ja, weggooien is toch zonde? Toen al bekroop me de gedachte dat de plaatselijke bloemisten dit waarschijnlijk niet zo’n strakke actie zouden vinden. Want dan heb je het al moeilijk als bloemist, gaan ze de handel ook nog eens gratis aan jouw klanten weggeven.

Op de website van dit Vakblad zag je daarom al snel de artikelen komen met kritiek op deze handelswijze. Zowel de Vereniging Bloemist Winkeliers als Royal FloraHolland deden een beroep op kwekers om alle schakels in de keten te respecteren. Ook begrijpelijk. We hebben elkaar straks immers ook weer nodig? Het zal waarschijnlijk iets met hemd en rok zijn.

Of je doet het net als die aspergeteler. Je hoopt dat alleen het land en de klant nog overblijven. De rest van de handelsketen mag weg. Kost alleen maar geld. Maar dan moet je straks ook niet zeuren als je met heel veel bloemen blijft zitten. Want die keten is er niet voor niets.

Kees van Egmond

Kees schrijft columns over de coronacrisis.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties