Wat betekent een crisis voor de sierteelt?

Een aantal signalen wijst erop dat de wereldeconomie afstevent op een crisis. De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten is er een van. Brexit, een dreigende recessie in Duitsland en spanningen in het Midden-Oosten zijn andere negatieve ontwikkelingen. In het Vakblad voor de Bloemisterij van deze week is er veel aandacht voor deze ontwikkelingen en de impact ervan op de sierteelt.

De verwachtingen die Internationaal Monetair Fonds (IMF) in oktober schetst voor de wereldeconomie zijn niet positief. In zijn World Economic Outlook voorspelt IMF voor 2019 een groei met 3%. Dat lijkt veel, maar het is het laagste niveau sinds de crisis­jaren 2008/ 2009.

Duitsland schurkt tegen een recessie aan. Foto’s Shutterstock.

De geluiden die IMF voortbrengt zijn niet nieuw. Er wordt al langer gesproken en geschreven over een haperende wereldeconomie. The Guardian schreef bijvoorbeeld in augustus over zeven signalen die wijzen op een nakende recessie. Een aantal van die signalen heeft direct of indirect effect op de internationale sierteelt. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zorgt er bijvoorbeeld voor dat Duitsland – het belangrijkste afzetland van Nederland – tegen een recessie aanschurkt. De spanningen in het Midden-Oosten hebben impact op de olie- en gasprijzen. Brexit is al langere tijd voelbaar.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de Nederlands sierteelt? En hoe weerbaar is deze sector als er een crisis komt? Op deze en meer vragen wordt antwoord gegeven in een special in het Vakblad voor de Bloemisterij van deze week. Hier kun je de special lezen in het digitale magazine van het Vakblad.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties