De glastuinbouw wil in 2040 geen fossiele brandstof meer gebruiken. Een mooi streven, maar is het ook realistisch? Alle benodigde technieken zijn nu al beschikbaar, blijkt uit het rapport ’Tuinbouw zonder fossiele energie’, dat binnenkort uitkomt. De warmtepomp, die de spil wordt in de gasloze glastuinbouw, is een bewezen techniek. Maar de hoeveelheid stroom die straks nodig is voor de belichting en de warmtepompen kan roet in het eten gooien.
Een tuinbouw zonder WKK is nu nog moeilijk voor te stellen. Toch zullen de marges op WKK in de komende jaren fors omlaag gaan, verwacht Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). In 2030 zal het opgestelde vermogen van WKK’s in de tuinbouw gedaald zijn van de huidige 3.000 MW naar 1.000 MW. Tien jaar later, in het fossielvrije 2040, zal dat nog minder zijn. Hoe moeten bedrijven dan hun energievoorziening regelen? Het antwoord op die vraag is uitgewerkt in het rapport ’Tuinbouw zonder fossiele energie’ van Wageningen UR en AAB, dat vorige week is verschenen. Hierin worden de mogelijkheden beschreven voor zes teelten, die elk model staan voor een deel van het glastuinbouwareaal (zie kader ’Elke teelt heeft zijn eigen oplossing’).
Als de WKK verdwijnt zal de warmtepomp de rol van efficiënt verwarmingsapparaat overnemen. In de woningbouw laat deze techniek nogal eens te wensen over, maar in de glastuinbouw voldoet hij aan de verwachtingen. „Tot nu toe zijn warmtepompen vooral ingezet om een gecombineerde warmte- en koudevraag in te vullen”, zegt Sven Koreneef, adviseur Energie bij AAB, die de opties in het rapport heeft doorgerekend. „In een fossielvrije tuinbouw zullen ze ook nodig zijn voor alleen warmtevoorziening. Op die manier zijn laagwaardige warmtebronnen te gebruiken, maar ook hoogwaardige bronnen zoals geothermie effiënter te benutten.”
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
- Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij