De megahagelbui van 23 juni boven Deurne en Someren heeft de discussie over steviger kasdekmaterialen weer nieuw leven ingeblazen. Toch zullen lichtdoorlatendheid en kosten bepalend blijven voor de keuze van het materiaal, zeggen onderzoekers Leo Marcelis en Frank Kempkes van Wageningen UR in een gesprek met Groenten & Fruit.
Het Productschap Tuinbouw probeerde acht jaar geleden klimaatverandering en kassenbouw op de kaart te zetten, maar focuste vooral op sneeuwval. Dat lijkt te hebben bijgedragen aan de jongste verzwaringseisen in de markt.
Toekomstig onderzoek naar materiaal voor kasdek zal mogelijk meer in de richting van puntbelasting en slagkracht verschuiven. Lichtdoorlatendheid blijft echter leidend, zeggen Leo Marcelis (hoogleraar Tuinbouw en product fysiologie) en Frank Kempkes (technisch onderzoeker) van Wageningen UR tegen Groenten en Fruit.
„Verder spelen de kosten een rol”, zegt Marcelis. „Wat in Someren is gebeurd, daar valt misschien niet zoveel tegen te doen. Je kan je afvragen welke hagelbuien je wilt weerstaan.” Kempkes beaamt dat. „Een autoruit is gehard en gelaagd en toch brak het. Misschien moet je naar kasdekken van vier of vijf lagen, maar hoeveel licht wil je inleveren voor het hagelrisico?”
Pantserglas
Kempkes denkt dat het geen probleem is voldoende sterk kasdekmateriaal te gebruiken, maar economisch haalbaar zal het niet zijn. „Te denken valt aan gelaagd glas of pantserglas, of meerlaagse polycarbonaat en gepantserde folies. Maar de transmissie van het materiaal neemt minimaal met 10 a 15 procent af en met de 1 procent regel van licht op productie kun je zelf invullen dat dat ’m nooit gaat worden. Bovendien zijn de kosten van deze materialen te hoog.”
Acrylaat en polycarbonaat
Ook kan er gedacht worden aan acrylaat en polycarbonaat. „Maar acrylaat is juist uit de tuinbouw vervangen vanwege de brandveiligheid”, zegt Kempkes. „Polycarbonaat is beperkt brandbaar en slagvasters, maar heeft weer een lagere transmissie.”
Folie
Eigenschappen van folie komen nu duidelijker in beeld ten opzichte van glas. „Van glas en gehard glas is het nadeel dat na een hagelbui niet geoogst kan worden, vanwege de veiligheid voor werknemers en voedselveiligheid. De vervolgschade is daardoor groter. Bij folie vallen misschien gaten, is er schade aan het gewas, maar je kunt daarna wel door met telen.”