Nederland staat, na het klimaatakkoord van Parijs, voor een enorme opgave om tot snelle CO2-reductie te komen. Toch ziet LTO Glaskracht Nederland nog steeds een rol weggelegd voor kolencentrales die restwarmte kunnen leveren aan de glastuinbouw. De brancheorganisatie verbindt daar echter wel voorwaarden aan.
Dat bleek op 13 april tijdens een bijeenkomst bij telersvereniging Prominent waarbij bedrijfsleven, milieuorganisaties, lokale en nationale overheden met energiebedrijf Uniper aan tafel zaten.
Uniper wil met zijn MPP3-kolencentrale op de Maasvlakte restwarmte leveren aan de nog te ontwikkelen Warmterotonde Zuid-Holland. LTO Glaskracht Nederland vindt dat kolenwarmte een bijdrage kan leveren aan de doelen uit het klimaatakkoord, maar verbindt daar wel enkele voorwaarden aan. Belangrijkste voorwaarde is dat er per saldo sprake moet zijn van CO2-reductie.
CO2 afvangen en opslaan
Dat kan volgens LTO Glaskracht alleen bereikt worden als Uniper de vrijkomende CO2 gaat afvangen en opslaan. Ook moet er duurzame biomassa worden meegestookt.
Aardwarmte niet remmen
Daarnaast moet de glastuinbouw aardwarmte kunnen invoeden op de Warmterotonde, zodat die op de lange termijn volledig duurzaam (niet-fossiel) zal zijn. Tweede belangrijke voorwaarde die LTO Glaskracht stelt, is daarom dat het gebruik van kolenwarmte de ontwikkeling van geothermie niet mag remmen. Geborgd moet worden dat geothermie altijd ruimte krijgt op de Warmtetrotonde.
De energietransitie binnen de glastuinbouw kan volgens de brancheorganisatie alleen plaatsvinden met een open warmtenet en een warmtemarktplaats. Bang dat kolenwarmte geothermie zal verdringen, is LTO Glaskracht daarbij niet. Tijdens de Glastuinbouwdag van Energy Matters vorige maand zei energiedeskundige Rob van der Valk: „Geothermie staat op dit moment op ’poleposition’. De marginale kostprijs van een eenheid warmte uit een geothermiebron is bijzonder laag, veel lager dan die van welke andere aanbieder dan ook. Aardwarmte kun je dus altijd verkopen.”
Gezamenlijke afspraken
Met Uniper heeft LTO Glaskracht afgesproken gezamenlijk in kaart te gaan brengen hoe met gebruikmaking van kolenwarmte per saldo tot CO2-reductie kan worden gekomen.