Hoewel warmtekrachtkoppeling (WKK) ernstig lijdt onder de relatief hoge gasprijs in combinatie met de lage elektriciteitsprijs, zijn er toch kansen voor toepassing. Dit kwam naar voren tijdens een recent gehouden energiesymposium van AgroEnergy.
WKK was samen met nationale en internationale ontwikkelingen op energiegebied onderwerp van gesprek tijdens het symposium, dat donderdag 16 januari in Rotterdam plaatsvond en door zo’n 180 telers werd bezocht.
Verbetering verwacht
Volgens spreker Stijn Schlatmann, directeur Energy Matters, is bij WKK sprake van een klassieke varkenscyclus. Momenteel zit de toepassing weliswaar in een dip, maar er gloort verbetering. „Vanaf 2018 wordt verbetering verwacht, mogelijk echter eerder”, aldus Schlatmann. Hij wees er verder op dat er ondanks de huidige, moeilijke positie van WKK toch mogelijkheden zijn. Zo blijft WKK voor belichting interessant, en is marginaal gezien een netleverende WKK ook nog wel interessant.
Verschuiving naar APX en onbalans
Mark Belloni, directeur Eneco Energy Trade, zag in zijn inleiding vooral kansen voor WKK bij inzet op APX en onbalans. Volgens hem verschuift de waarde van WKK hier naar toe, waar voorheen het accent op lange termijn lag. Verder kan deze toepassing vanwege zijn flexibiliteit, ofwel snelle inzetbaarheid, profiteren van pieken en dalen in onbalans, die volgens Belloni steeds groter worden.
Ferdi van Elswijk van Telersvereniging Prominent bond de telers in de zaal op het hart hun WKK de komende jaren toch vooral in bedrijf te houden.