VVD-Kamerleden: ’Minister, waar komt ralstoniabesmetting in snijrozen vandaan?’

Tweede Kamerleden Arne Weverling en Helma Lodders, beiden van de VVD, willen opheldering van landbouwminister Carola Schouten over de bron rondom besmettingen met de bacterie Ralstonia solanacearum (bruinrot) die in april op een snijrozenkwekerij werden aangetroffen. Naar aanleiding van berichtgeving daarover door het Vakblad voor de Bloemisterij hebben de twee parlementariërs schriftelijke Kamervragen gesteld.

Zo willen Weverling en Lodders weten of het klopt dat de besmettingsbron van de uitbraak vorig maand nog steeds niet is gevonden. Ook vragen ze minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op welke manier dat onderzocht wordt en op welke termijn er resultaten kunnen worden verwacht.

Shutterstock

Uitbraak Ralstonia in 2015
Daarnaast willen de Kamerleden opheldering over de afhandeling van de uitbraak van Ralstonia in 2015, toen de kwekerijen van acht Nederlandse snijrozentelers moesten worden geruimd vanwege een besmetting met de gevreesde bacterie. Of deze gedupeerde telers een schadevergoeding krijgen toegekend, is namelijk nog steeds onduidelijk.

Weverling en Lodders willen weten of het klopt dat Schoutens voorganger (toenmalig staatssecretaris van Landbouw Martijn van Dam) en zijzelf al sinds 2015 met de acht gedupeerde bedrijven onderhandelen over het eventueel toekennen van een schadevergoeding. Ook vragen ze zich af of Schouten op korte termijn verwacht de betrokken ondernemers duidelijkheid te kunnen geven over het wel of niet toekennen van een schadevergoeding, en zo nee, waarom niet.

Schadevergoeding via EU-verordening
Verder willen de Kamerleden van Schouten weten of het juist is dat het College van Beroep voor het Bedrijfsleven afgelopen maart heeft geoordeeld dat er voor deze bedrijven geen tegemoetkoming in de schade mogelijk is op basis van de Plantenziektenwet. Ze vragen de minister of de betrokken rozentelers op basis van EU-Verordening 702/2014 aanspraak kunnen maken op steun voor het herstel van geleden schade.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan de Boer
Jan de Boer
6 jaren geleden

Navraag in Zwitserland leerde mij dat er meer vragen zijn dan antwoorden op deze bacterie ziekte in roos en in andere gewassen.
De heer Olivier Mark – de voorzitter van Jardin Suisse / lto – ch om het maar even vrij te vertalen zei mij drie zaken ! 1. Vanuit een agrarisch fonds zijn betrokken kwekers in de rozenteelt schadeloos gesteld. Niet wijzen maar oplossen ! 2. In openheid discusieren ongeacht welke politiek kleur is van levensbelang om deze zaak te beschouwen. Dus geen gehakketak van politieke clubs die over het voortbestaan van kwekerijen beslissen en onze voedselvoorziening ! De bacterie stopt niet bij de landsgrenzen. 3. Kennis overdracht om in gezamelijkheid de bacterie te onderzoeken en daarover informatie te delen is men tot het hoogste niveau bereid. En wil dit bijzondere land een bijdrage leveren.
Men kijkt uit naar een internationaal georganiseerd congres waar men elkaar bijspijkerd over een zaak die door klimaat verandering verschuift !
Dank voor Uw aandacht en dit is een zaak van en voor iedereen !