De gasprijs, die voor de lange termijn, is de afgelopen week een paar dagen op rij behoorlijk gezakt. Waarschijnlijk nog een daling in het kielzog van de daling van de olieprijs de week daarvoor. Daarnaast zal ook meespelen dat de lente in aantocht is, al is dit nog niet terug te zien in de huidige temperaturen. Grootste oorzaak van de prijsdaling zal liggen in het feit dat het aanbod van gas simpelweg groot is. De komende weken worden in de Europese terminals zo’n vijfentwintig LNG-schepen verwacht. De prijs van het gas van de zomermaanden die voor ons liggen is hierdoor op het moment aan het dalen. Daarnaast is per 1 mei de Interconnector weer geschikt voor gastransport na een periode van onderhoud. Door het weer in bedrijf zijn van de Interconnector is de mogelijkheid terug van het exporteren van aardgas vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Europa.
De korte termijnprijs is de afgelopen weken redelijk stabiel en schommelt tussen de 14 en 15 eurocent per kuub.
Elektriciteit behoorlijk stabiel
De lange termijnprijzen waren de afgelopen week behoorlijk stabiel. Er was praktisch alleen een zijwaartse prijstendens zichtbaar. Gezien de dalende prijsontwikkelingen van steenkool en CO2-emissierechten was een daling logischer geweest. De steenkoolprijs is al een tijd aan het dalen en de huidige prijs van laag in de 70 dollar per ton komt doordat er op het moment sprake is van zeer goede voorraden en aanbod en daarbij een zeer lage vraag. De prijs van de CO2-emissierechten schommelt de afgelopen weken tussen de 25 en 27 euro per ton en drijft de lange termijnprijs elektra in dat geval niet op.
De korte termijnprijs is al weken laag met een gemiddelde dagprijs van rond de 40 euro per megawatt. Ook afgelopen week was het niet heel veel anders en was afgelopen maandag de gemiddelde dagprijs van 43 euro per megawatt de hoogste prijs in tijden.
Olieprijs loopt langzaam op
Na de flinke daling (ruim 2 dollar in twee dagen tijd) van de olieprijs door ’ingrijpen’ van de Amerikaanse president anderhalve week geleden is de olieprijs de afgelopen week weer langzaam opgelopen. Dit maal liep de olieprijs op door ingrijpen van diezelfde Amerikaanse president: Donald Trump. Door het aanscherpen van de sancties van de Verenigde Staten tegen Iran steeg de prijs weer langzaam. De Verenigde Staten willen de Iraanse olie-export naar terugbrengen naar 0 doordat Iran nog altijd een nucleair programma aan het uitvoeren is; aldus volgens de Amerikanen.
Daarnaast zorgen de huidige sancties tegen Venezuela ook voor een gestage stijging van de olieprijs.
Naast deze prijsopdrijvende krachten zorgden de wekelijkse olievoorraadstatistieken van de Verenigde Staten voor een beetje tegengewicht. De commerciële oliereserves bleken iets gegroeid waardoor de prijsstijging minder fel uitpakte.