Het Ministerie van LNV heeft vier maanden vrijstelling afgegeven voor het insecticide Mainspring. Dat is ter bescherming van de bedekte grondgebonden geïntegreerde teelt van snijbloemen tegen mineervlieg. Deze vrijstelling vervalt op 26 november 2020.
Glastuinbouw Nederland heeft samen met de landelijke gewascommissie chrysant en ChrysantNL gevraagd om een tijdelijke vrijstelling van Mainspring vanwege probleeminsect mineervlieg. Selectieve middelen tegen dat insect zijn er niet meer. Bovendien is bewezen dat Mainspring effectief is tegen mineervlieg en goed past in een geïntegreerde teeltwijze; aanwezige biologische bestrijders in het gewas blijven leven na een behandeling.
Mainspring, een middel van Syngenta met de werkzame stof cyantraniliprole, is sinds 2018 op de markt. Het is een insecticide tegen rups, mineervlieg en rups in bedekte, niet-grondgebonden teelten, waaronder veel siergewassen, meldde de fabrikant bij de lancering.
Randvoorwaarden
In de staatscourant van 4 augustus is de vrijstelling bekend gemaakt. Daarin zijn de gebruiksvoorschriften en toepassingsvoorwaarden worden nageleefd. Enkele van de randvoorwaarden luiden:
”Gebruik van het middel in de bedekte grondgebonden teelt van snijbloemen is alleen toegestaan indien het aantastingsniveau van mineervliegen gedurende de teelt wordt gemonitord en voor de bestrijding van mineervliegen eerst biologische bestrijders zijn ingezet conform adviezen van de leverancier. De monitoringsgegevens van de mineervliegen en de inzet van biologische bestrijders moeten in de gewasbeschermingsmonitor worden vastgelegd.”
De vrijstellingspublicatie van Mainspring in de Staatscourant is hier te vinden. Hieronder een deel van het wettelijke gebruiksvoorschrift
De tijdelijke vrijstelling geldt voor de periode 29 juli tot en met 26 november 2020.