Vorig jaar hield de gemeente Westland een grote bijeenkomst over het dreigende tekort aan Poolse arbeidsmigranten/seizoenswerkers in onder meer de (glas)tuinbouw. Is die vrees gegrond gebleken? Aan het woord Volker van Vuurde, directeur van Vuurin Personeelsdiensten.
Moet de sector rekening gaan houden met een tekort aan Polen?
„Vanaf 2000 komen Poolse arbeidsmigranten naar Nederland en dat is altijd goed gegaan. Maar ontwikkelingen gaan door, ook in Polen. De economie trekt aan hiermee ook de werkgelegenheid. Dus meer werk in eigen land. Maar Polen blijven komen, omdat ze gewend zijn heen en weer te reizen. Alleen verwacht ik dat er binnen 5 jaar geen nieuwe Polen naar Nederland zullen komen.”
Wie wordt dan de nieuwe Pool?
„Voor ons is dat de Roemeen. Voor ongeschoold werk ligt loon in Polen 2x hoger dan in Roemenië; loon dat ook nog steeds lager ligt dan in Nederland. Dus erg interessant voor de Roemeen om hier als arbeidsmigrant aan de slag te gaan. Maar ook in met name Italië, Duitsland, Engeland en de Scandinavische landen zijn Roemeense arbeidsmigranten gewild. Met die keuze dienen ook Nederlandse ondernemers rekening te houden. De tijden zijn echt voorbij dat met arbeidsmigranten voor een dubbeltje op de eerste rij is te zitten.”
En voor hoe lang? Moet er ook niet buiten de EU gekeken worden, het zogenaamde global recruiting?
„Voorlopig is nog wel uit Europese landen te putten, en dan vooral uit landen die nog verder in het oosten liggen. Op de lange termijn is global recruitment zeker een goed idee. Bijvoorbeeld met de tewerkstellingsvergunningen om zo te reguleren wie waar werkt en dus legaliteit te waarborgen.
Indien werken met bijvoorbeeld Roemenen. Wat heeft de sector dan geleerd van ruim tien werken met Polen?
„De Roemeen komt relatief in gespreid bedje qua arbeidsvoorwaarden en huisvestingsvoorzieningen door bijna 20 jaar ervaring met Poolse arbeidsmigranten. De uitzendbranche is gemoderniseerd en geprofessionaliseerd. Het kaf is aardig van het koren gescheiden.”
Dus geen issue meer?
„Rond arbeidsmigranten zijn altijd issues, zowel maatschappelijk als op de werkvloer. De grootste bottleneck op korte termijn is de huisvestingsproblematiek. Dit is vele malen meer de beperkende factor van voldoende arbeidsmigranten dan de toestroom.”
Lees vrijdag 4 mei meer over de toestroom van Polen en andere arbeidsmigranten in de Bloemisterij.