’Volgende financiële crisis kan niet uitblijven’

Een volgende financiële crisis kan niet uitblijven. Daarvoor waarschuwt Ruud van der Vliet, directeur Bedrijven van Rabobank Westland. Hij sluit zich daarmee aan bij transitieprofessor Jan Rotmans die vorige week eenzelfde waarschuwing liet horen tijdens de presentatie van de roadmap Next Economy Greenport. De hoogleraar Transitiekunde en Duurzaamheid aan de Erasmusuniversiteit van Rotterdam stelt dat bijna alle financiële specialisten binnen nu en tien jaar een nieuwe crisis verwachten, beginnend in opkomende economieën als China en India.

Met het overgrote deel van de glastuinbouw gaat het sinds een jaar of drie weer goed, signaleert Van der Vliet. „Zowel in de sierteelt als in de glasgroenten zien we een koplopersclubje dat het ontzettend goed doet, koplopers die misschien wel accelereren en verder afstand nemen van de middenmoot. De middenmoot doet het momenteel ook goed omdat alles meezit.”

Ruud van der Vliet (links), directeur Bedrijven van Rabobank Westland. Foto: Greenport West-Holland

De Rabobankdirecteur waarschuwt tuinders echter niet op hun lauweren te gaan rusten. Wie de zaken niet anders gaat aanpakken, mist volgens hem de boot. „Ik durf wel te zeggen dat wij als Rabobank ook bedrijven naar de Intensieve Begeleiding zien gaan – vroeger heette dat Bijzonder Beheer – bedrijven die het, hoewel het momenteel dus heel goed gaat in de sector, toch niet voor elkaar boksen.”

Cross-overs
Van der Vliet drukt telers op het hart te leren van de vorige crisissen en meer te gaan samenwerken met andere sectoren. „Laten we het anders proberen te doen, via cross-overs met andere sectoren en door het samen sneller, slimmer en duurzaam te doen. Dat proces moeten we nú in gang zetten. Wat de uitkomst ervan is over twintig jaar weten we niet, maar we moeten nú beginnen.”

Meer data verzamelen
Om tot innovatie te komen, moet de tuinbouw volgens Van der Vliet meer data gaan verzamelen en verwerken. Als voorbeeld noemt hij data over afzetmarkten. „Duitsland is onze belangrijkste afzetmarkt. Maar wat weten wij nu eigenlijk van die markt af; als bank, maar ook als grote afzetorganisaties en veiling? We hebben daarover veel te weinig data die ons kunnen sturen.” De sector moet volgens hem daarom nog efficiënter produceren met hulp van robots, nieuwe verdienmodellen zoeken en haar logistiek efficiënter maken. „We gaan hoe dan ook naar een circulaire economie en verdere verduurzaming is de eerste stap daarnaartoe.”

Lees meer over nieuwe verdienmodellen in Bloemisterij nummer 16 (verschijningsdatum: vrijdag 20 april).

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties