Vol graag

‘Vol graag’ is iets wat je nooit hoort bij de pomp als je benzine gaat halen. Als je hier op een feestje komt en er is eten te halen – en eten maakt een feest altijd vele malen aantrekkelijker – worden de borden gelijk Mount Kilimanjaro volgeschept. Het liefst doen ze dit wel een keer of twee.

De zielige bordjes sla met een stukje vlees, zoals wij dat eten vinden ze hier maar helemaal niets. Daar kun je niet van leven vinden ze. Een kilo bananen stopverf genaamd matoke, een halve kip en roze pindasaus erbij: dat is pas lekker. Je moet met een vol gevoel naar bed en de eerste twee dagen heb je zeker nog geen honger. 

Dat is totaal het tegenovergestelde van een volle tank benzine halen. Niemand haalt hier een volle tank. Bij ieder tankstation heb je een knop voor UGX 5000. Dat is ongeveer €1,30 en dan red je het net naar de volgende pomp.

Niet echt handig voor de motor van je auto, omdat onderin de tank altijd alle vuiligheid zit. Deze vuiligheid zorgt ervoor dat je motor weer niet goed loopt en eerder een servicebeurt nodig heeft. 

Dat doet ook weer niemand, omdat het woord ‘onderhoud’ in Afrika niet bestaat. Je gaat pas naar de garage als je auto stilstaat. Preventief onderhoud om ervoor te zorgen dat je niet stilstaat doet niemand. Een halve dag langs de kant van de weg staan met pech en wachten op de monteur om het probleem te fixen is echter geen probleem.



Iedere Nederlander zou gek worden, maar hier ga je lekker zitten en praten met de mensen die om je heen komen te staan. De pompdichtheid in dit land is ongekend hoog. Uitgaande van €1,30 en je auto rijdt 1 op 8 dan moet er toch wel om de 10 kilometer een pomp langs de kant van de weg staan. Dat halen we bijna in Oeganda en daar waar we het niet halen zie je vaak dat een groepje mensen een busje of een auto duwen naar de pomp. 

Je moet je tankstation dan ook altijd in het dal maken en niet op de top van de heuvel. Zodoende heb je toch al die extra klanten die zonder benzine staan en de auto naar beneden laten ‘glijden’ zonder te hoeven duwen.

Feico Smit is directeur Royal van Zanten Oeganda