VNO-NCW wil een overgangsperiode van maximaal 3 jaar inlassen waarin de vergunningverlening vanuit de provincies weer op gang wordt gebracht die stil zijn komen te liggen van de stikstogproblematiek. In de tussentijd moeten extra middelen voor herstelmaatregelen worden getroffen, evenals bronmaatregelen. Verder moeten ondersteunende diensten helpen bij het wegwerken van de achterstanden met de vergunningen.
„In het belang van de natuur in ons land moeten we snel toewerken naar een goed werkend beleidskader. Dit vergt tijd. In de tussentijd moet dan ook gekeken worden naar een andere urgentie: de vastgelopen projecten, waarvan het aantal met de dag toeneemt”, aldus VNO-NCW.
Met de geschetste aanpak wil VNO-NCW het dossier depolitiseren en uit de huidige impasse trekken, zodat 18.000 projecten niet stilvallen en de woningbouw niet volledig stagneert, zoals nu dreigt. Onder deze projecten ook (glas)tuinbouwgerelateerde projecten zoals stilgevallen boringen naar aardwarmte. Glastuinbouw Nederland is namelijk bij deze gebalanceerde oplossing betrokken geweest.