Vanaf 26 november zijn Britse importeurs wettelijk verplicht om nog scherpere maatregelen te nemen om Xylella buiten het Verenigd Koninkrijk te houden.
Vanwege de situatie op het Europese vasteland rond Xylella fastidiosa, met name de verwoesting van Zuid-Italiaanse olijfgaarden en de vondst op het Belgische handelsbedrijf, voert de Britse overheid strengere importregels in voor olijfbomen. Die gaan verder dan de huidige EU-maatregelen, waaronder de verplichte toetsing op elke kwekerij in de EU.
De strengere importregels gelden voorlopig alleen voor Engeland; andere delen van het VK overwegen echter dezelfde regels over te nemen.
Meldingsplicht en herkomst bewijzen
Vanaf 26 november zijn alle Britse bedrijven die Olea europaea importeren, verplicht om dit vooraf te melden bij de Britse fytodienst APHA, hoe groot of klein het plantmateriaal ook is. De importeurs moeten bewijzen dat het plantmateriaal afkomstig is uit gebieden die vrij zijn van Xylella. De leveranciers moeten bekend zijn en tevens zijn bezocht door de importeurs, om het teeltproces en de gewasbescherming te controleren.
De importeurs moeten bovendien het juiste EU-plantenpaspoort tonen en het plantmateriaal, na binnenkomst op het bedrijf, isoleren van andere planten ofwel in quarantaine zetten. Daarna is monitoring verplicht gedurende het groeiseizoen.
Het VK voegt Olea europaea en Xylella fastidiosa toe aan een reeds bestaande lijst met boomsoorten en organismen, die volgens de Britten door import een serieuze bedreiging zijn voor de Britse groene ruimte. Op die lijst staan bijvoorbeeld al Cryphonectria parasitica, de schimmel die kastanjekanker veroorzaakt in Castanea sativa, alsmede de eikenprocessierups Thaumetopoea processionea.
Foto: Arno Engels