Standsorganisatie KAVB, Wageningen University & Research en de Greenports Duin- en Bollenstreek en Noord-Holland Noord geven donderdag 7 september het startsein voor het ontwikkelen van een onderzoeks- en uitvoeringsprogramma voor de bloembollensector op weg naar 2030.
De vier partijen willen samen ondernemers van binnen en buiten de bollensector, met overheden, met maatschappelijke organisaties, met onderwijs en onderzoek en andere belangstellenden werken aan de bloembollensector van morgen.
Het programma in de visie Vitale Teelt 2030 bevat zeven onderdelen: gezonde bodem, moderne veredelingstechnieken, snelle vermeerdering en bloei, precisielandbouw, groene gewasbescherming, schone start met nieuw uitgangsmateriaal en natuurinclusieve productie
Systeemsprong nodig
Volgens de opstellers van de visie is het hoog tijd voor een zogenoemde systeemsprong. Er zijn namelijk steeds minder chemische gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar voor de bloembollensector. De teelt moet daarom anders ingericht worden. Bovendien vind met dat de consument moet kunnen vertrouwen op een duurzame productiewijze. Daarom wil men daar open en transparant over zijn. En de omgeving vraagt volgens de initiatiefnemers om een serieuze benadering door de sector.
Suggesties welkom
Insteek is dat de onderdelen in samenhang worden ingevuld en uitgevoerd. Er lopen in de bollensector al verschillende grote projecten, zoals Evergreen en Het Nieuwe Verwerken. Voor elk onderwerp wordt zoveel mogelijk aangesloten bij lopende initiatieven en er wordt voortdurend gezocht naar nieuwe inzichten die kunnen worden toegevoegd.
Alle suggesties en initiatieven zijn welkom, want het doel is een stevig onderzoeks- en uitvoeringsprogramma Vitale Teelt 2030, dat op basis van alle inbreng in 2018 wordt opgeleverd. De uitgesproken ambitie in de visie Vitale Teelt 2030 is: Voorop blijven lopen op gebied van duurzaamheid en techniek.
Degene die wil meewerken aan een groene en stevige toekomst van de bloembollensector in Nederland kan deelnemen aan de bijeenkomsten die hiervoor in 2017 en 2018 worden georganiseerd. Voor meer informatie en deelname kunt u contact op met André Hoogendijk van de KAVB.
Budget nog niet bekend
Omdat de onderzoeks- en uitvoeringsprogramma nog niet definitief is, kan er nog weinig worden gezegd over het budget. Zeker is dat de financiering van de plannen moet komen uit de sector, bestaande en nieuwe fondsen en projecten en wellicht ook nieuwe heffingen en een bijdrage van de rijksoverheid.
De Nederlandse bloembollensector heeft een exportwaarde van circa 1,6 miljard euro en een marktaandeel van 60% van de wereldproductie in bloembollen.