Vincent Hamoen prefereert bloemen boven koeien

Werkend op een melkveebedrijf in Coevorden had Vincent Hamoen de ambitie om een eigen melkveebedrijf te beginnen. Gelukkig kwam hij er snel achter dat die uitdaging voor hem niet was weggelegd. Wat dan? Waarom niet mijn kwekerij overnemen zei zijn opa Adri gekscherend. En wat als een grap begon, werd werkelijkheid. Nu teelt Hamoen pioenen en zomerbloemen in Beinsdorp.

Vincent Hamoen denkt dat met het bedrijf overnemen van zijn opa Adri in plaats van zijn ouders dat hij meer vrijheid heeft en zijn eigen ei er beter in kwijt kan.

Opgroeiend in een middelgrote stad heeft Hamoen van jongs af aan toch voorliefde voor de land- en tuinbouw. Na zijn middelbare school gaat hij werken bij een melkveehouder. Vastbesloten een eigen melkveebedrijf te beginnen gaat hij naar de middelbare landbouwschool. Daar merkt hij al gauw dat niet alleen de financiën een heikel punt gaan worden, maar ook stikstofnormen en fosfaatrechten.

Een beetje gedesillusioneerd doet hij zijn verhaal bij zijn opa, die dan gekscherend zegt: „Waarom neem je dan niet mijn kwekerij over?” Die opmerking is gaan sudderen, maar binnen een paar maanden een feit. Hamoen switcht naar de opleiding Teelt en Technologie aan het Zone College in Zwolle en brengt zoveel mogelijk in de drie schooljaren door op de kwekerij.

De samenloop van omstandigheden betreurt Hamoen totaal niet. Hij is blij tuinder te zijn in plaats van melkveehouder. De kwekerij is goed in zijn eentje behapbaar, de uitdagingen zijn groter en het werk is veel minder eentonig.

Zo leuk voor jongeren

Het enthousiasme dat Hamoen voor de tuinbouw heeft, gunt hij zijn leeftijdsgenoten ook. Jongeren die hard nodig zijn in de sector, maar door het slechte imago daar een hele verkeerde kijk op hebben. Dit tij keren lijkt hem moeilijk, maar niet ondenkbaar.

 

Lees de gehele bedrijfsreportage in de Bloemisterij of in het digitale magazine.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties