De glastuinbouwsector in de Bommelerwaard, de gemeente Zaltbommel en het Waterschap Rivierenland tekenden op 8 december een overeenkomst waarin ze officieel afspraken de aanleg van een ’tuinbouwriolering’ te gaan aanpakken. Met het project, waarbij ook de gemeente Maasdriel en drinkwaterbedrijf Dunea zijn betrokken, wordt beoogd de inzameling en zuivering van afvalwater van glastuinders in de Bommelerwaard gezamenlijk te regelen. Maar wanneer is de tuinbouwriolering eigenlijk klaar? Het antwoord op deze en andere vragen lees je hieronder.
Waarom komt er een tuinbouwriolering in de Bommelerwaard?
Vanaf 1 januari 2018 moeten tuinders verplicht hun afvalwater zuiveren. In principe moet iedere tuinder daarvoor zelf een zuivering bouwen. Als tuinders deelnemen aan een zuiveringscollectief en een gezamenlijke zuivering bouwen, kunnen ze uitstel krijgen. In de Bommelerwaard is dat laatste het geval en gaat een zuiveringscollectief een gezamenlijke tuinbouwriolering aanleggen. Dat gebeurt mede in het kader van de herstructurering van de glastuinbouw in de Bommelerwaard, uitgevoerd wordt door het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB).
Hoeveel tuinders worden straks aangesloten op de tuinbouwriolering?
Inmiddels heeft zo’n 88% van de tuinders in het gebied de overeenkomst getekend. Zij sluiten zich hier mee aan bij de collectieve waterzuivering. De bedrijven zijn goed voor in totaal 254 ha glas. De overige 12% van de tuinders in de Bommelerwaard heeft zelf de waterzuivering geregeld of stelt dat er sprake is van nullozing, wat door het waterschap gecontroleerd zal worden.
Wanneer start de aanleg van de tuinbouwriolering?
De werkzaamheden gaan begin 2019 van start. Voor de waterzuivering legt de gemeente zo’n 35 km inzamelleiding aan. Bij circa zestig bedrijven komt een pompinstallatie.
Wat doet de zuivering precies?
Het waterschap bouwt een specifieke voorzuivering voor gewasbeschermingsmiddelen. De zuivering haalt daarnaast ook meststoffen uit het water. De Maasdrielse bedrijven die meedoen, kunnen hun water per as op de zuivering aanbieden. Drinkwaterbedrijf Dunea levert een projectleider en kennis uit hun organisatie, plus een bijdrage in het telemetriesysteem waarmee alle pompen aangestuurd worden. Dit telemetriesysteem detecteert ook wanneer er een buffer vol is en overloopt in tijden van hoge waterstanden in de rivier (kwel).
Wat kost het project?
In totaal gaat het om €4 miljoen. Daarvan betaalt Brussel €1,7 miljoen. Het resterende deel wordt door de tuinders zelf opgebracht.