Vijf ideeën die greenport naar circulaire en digitale economie moeten brengen

Twee aan elkaar gekoppelde geothermiebronnen van tuinders die warmte leveren aan een woonwijk, planten telen voor inhoudsstoffen, app’s bouwen waarmee mensen gezond eten kunnen kiezen dat specifiek bij hen past, gratis groenten en fruit op recept van de huisarts en kassen bouwen waarin je kunt werken én wonen. Vijf ideeën die de greenport naar een circulaire en digitale economie moeten brengen. Ze werden gisteren gepresenteerd door transitieprofessor Jan Rotmans.

Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van Greenport West-Holland in Naaldwijk, over de roadmap Next Economy Greenport. Rotmans onderzocht het afgelopen halfjaar, samen met een select aantal ondernemers, de mogelijkheden voor nieuwe verdienmodellen in de greenport. Tijdens de bijeenkomst in het World Horti Center liet hij de eerste resultaten daarvan zien.

De vijf projectideeën zijn volgens Rotmans nog geen echte businesscases. „We hebben zeker nog een jaar nodig om er een project van te maken.” De ideeën vloeien voort uit de zogeheten Roadmap Next Economy Greenport. Daarin schetst Greenport West-Holland een toekomstbeeld richting 2050, compleet met streefbeelden en transitiepaden.

1 Geothermie
In het project ’Local sustainable smart heat grid’, onder regie van tomatenteler Ted Duijvestijn uit Pijnacker-Nootdorp, draait het om de ontwikkeling van een slim warmtenet. Door koppeling van, in eerste instantie twee geothermiebronnen van tuinders, kan er duurzame warmte geleverd worden aan woningen.

2 Inhoudsstoffen
Het project ’Van vers naar rijke extracten en stoffen’ gaat over de teelt van planten waaruit inhoudsstoffen kunnen worden gehaald die werkzaaam zijn tegen onder meer: prostaatkanker, pijn, hart- en vaatziekten en malaria. Planten waaraan gedacht kan worden, zijn onder meer: tomaat, hennep, digitalis, zomeralsem en broccoli.

3 Personalised food
Voor het project ’Personalised food’, dat onder leiding staat van Olaf van Kooten, wordt onder meer contact gezocht met patiëntenverenigingen. De leden daarvan verzamelen via apps en wearables (computers in horloges) allerlei gezondheidsdata die vervolgens gekoppeld gaat worden aan groenten en fruit om zo tot persoonlijke voedingsadviezen te komen.

4 Basisvoedselinkomen
Dalila Sayd, die ooit als kok in verschillende restaurants met een Michelin-ster werkte, is trekker van het project ’Basisvoedselinkomen’. Zij wil mensen met een laag inkomen gratis groenten en fruit aanbieden omdat uit statistieken blijkt dat deze bevolkingsgroep zeven jaar eerder overlijdt dan mensen met een hoog inkomen. De producten zouden op recept via de huisarts verkregen moeten kunnen worden.

5 Werken en wonen in kassen
Het project ’EdenLiving’, onder regie van Ruben Lentz van adviesbureau Bloc, is erop gericht om kassen niet alleen voor tuinbouw, maar ook voor andere vormen van werk én voor wonen te gebruiken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties