Staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ stelt de heretikettering van insecticiden en fungiciden met vier jaar uit tot respectievelijk 1 januari 2018 en 1 januari 2019. Extra tijd die moet worden benut om het aantal knelpunten te reduceren.
Heretikettering moet de wettelijke gebruiksvoorschriften eenduidiger, makkelijker leesbaar en gebruiksvriendelijker maken. Dit biedt meer duidelijkheid voor telers en toezichthouders van NVWA en waterschappen.
Voor herbiciden zijn sinds 1 januari 2013 nieuwe etiketten van kracht. De aflevertermijn van producten met oude etiketten loopt tot 1 juli 2014; de opgebruiktermijn tot 1 juli 2015. In de praktijk rezen veel knelpunten, want herbiciden werden beperkter beschikbaar door de heretikettering. Een impactanalyse van de insecticiden wees uit dat vergelijkbare situaties zouden ontstaan in met name de bedekte teelt van siergewassen, groentegewassen en uitgangsmateriaal. Problemen met bestrijding van ziekten en plagen zouden ontstaan. Heretikettering van fungiciden zou naar verwachting hetzelfde effect hebben.
Aansluiten
Dijksma schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer dat ze het belangrijk vindt dat de nieuwe etiketten uniform zijn, goed aansluiten bij de toelatingsaanvraag en rekening houden met de gebruikspraktijk op de bedrijven. Daarom besluit ze tot vier jaar uitstel van de heretikettering bij insecticiden en fungiciden.
Daarmee geeft ze de betrokken partijen de gelegenheid om passende maatregelen te nemen om te komen tot uniforme etiketten. Voorwaarde is dat er extra emissiereducerende maatregelen komen bovenop de reeds in de Nota Gezonde Groei, Duurzame Oogst aangekondigde maatregelen (teeltvrije zones, driftreducerende maatregelen, zuiveringstechnieken) om de milieudoelstellingen van de nota binnen bereik te houden.
Met LTO Nederland en Nefyto is afgesproken dat zij uiterlijk 1 juli 2014 met een Plan van Aanpak komen met aanvullende maatregelen die de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater verminderen. Introductie en uitrol van alternatieve (laag risico-) middelen en methoden ter verdere bevordering van geïntegreerde gewasbescherming moet daar onderdeel van zijn.
De nieuwe etiketten voor de insecticiden zullen nu op 1 januari 2018 van kracht worden met een aflever- en opgebruiktermijn van respectievelijk 1 juli 2018 en 1 juli 2019.
Voor de fungiciden begint op 1 januari 2019, eenzelfde tijdspad van ruim 1,5 jaar.