Victor van Dijk: ’In Quito gaat alles de hoogte in’

Vol is vol! Na 8 jaren van trouwe dienst zijn we in ons huidige kantoor in Quito-Noord nu echt uit ons jasje gegroeid. Met de rustige zomermaanden in het vooruitzicht, is het nu dan ook een ideaal moment om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie.

Over vol gesproken. Niet alleen voor ons kantoor geldt dat. Ook voor de stad. Door zijn geografische ligging in een vallei, is de ruimte in Quito beperkt en kan er haast niets meer bij. Het enige alternatief is dus de hoogte in en die ontwikkeling is alom zichtbaar aan de gang. Torenflats schieten als paddestoelen uit de grond, waarbij het ene bouwwerk nog flitsender is dan het andere. Architectonisch heeft de stad het laatste decennium echt de aansluiting bij de wereldtop gemaakt.

Voor wat betreft de verkoop van al die verticale projecten, waar je ook gaat, het toverwoord is ‘plusvalía’. Ofwel meerwaarde van je investering.  Waar wij Nederlanders de voorkeur geven aan een mooi stekkie met uitzicht op het zuiden, daar kiezen Ecuadoranen juist veelal voor een locatie aan drukke hoofdwegen, midden in de stad. Files, luchtverontreiniging en geluidsoverlast ten spijt.

De nieuwste trend gaat zelfs nog een stap verder, waarbij projectontwikkelaars potentiële kopers proberen te verleiden met wel heel bijzondere voorzieningen zoals een kidsclub, klimwand, bowlingbaan of dakterras met kartbaan. Uiteraard exclusief voor de bewoners. Het zal vast niet voor iedereen financieel haalbaar zijn, maar blijkbaar is er een groeiende markt voor.

Sinds 2009 schrijft de stadsverordening voor dat minstens 10% van een nieuwbouwproject ten gunste moet komen aan recreatieve en gemeenschappelijke doeleinden. Maar verder krijgt de architect de vrije hand om daar invulling aan te geven. Ook de nieuwste kantorencomplexen zijn door de regelgeving tegenwoordig uitgerust met gemeenschappelijke faciliteiten als een state-of-the-art vergaderruimte, een squashbaan of een gym.

Uit nieuwsgierigheid ben ik toch eens wezen vragen wat zo’n kantoortje nu eigenlijk kost. Ruim 3.000 dollar per m2! Ik schrok mij het lazarus. Wat een geld voor een paar kale muren.

We kijken dus nog wel even verder dan. Maar iets met een rozenkas op het dak, had toch wel aardig geweest.

Victor van Dijk,

Area-manager Zuid-Amerika, FleuraMetz

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties