De glastuinbouw moet zijn totale CO2-emissie volgens het CBS de komende twee jaar met 2,6 megaton verminderen om de meerjarenafspraak met de overheid na te komen. Wageningen stelt dat het om 1,0 megaton gaat, een aanzienlijk verschil. Van welke cijfers gaat het kabinet uit voor de afspraken eind dit jaar in het klimaatakkoord?
Het was een bijzinnetje ergens achterin de begin deze maand verschenen ’Balans van de Leefomgeving 2018’ van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De methode die Wageningen Economic Research (WEcR) gebruikt om de CO2-emissie van de glastuinbouw te berekenen, wijkt af van de methode die door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt gebruikt voor de officiële rapportage volgens het Kyotoprotocol.
Welke rekenmethode je ook toepast, in beide gevallen moet de glastuinbouw de komende twee jaar een extra inspanning verrichten om het CO2-doel uit de Meerjarenafspraak Energietransitie Glastuinbouw 2014-2020 te halen. „Alleen zit er een verschil tussen van 1,6 megaton en dat is niet weinig”, aldus energiedeskundige Rob van der Valk van LTO Glaskracht Nederland.