Verplicht betalen voor onderzoek stuit op minder weerstand dan destijds via PT

Verplichte financiering van gewasoverstijgend strategisch onderzoek roept bij sommige glastuinders de associatie op met Productschap Tuinbouw (PT). Als je echter uitlegt dat ondernemers nu bepalen welk onderzoek wordt gehonoreerd en welk niet, dan ervaart accountmanager Jos van Kester van Kennis in je Kas weinig tot geen aversie meer.

Kennis in je Kas, kortweg KijK, betreft de sectorbrede financiering van het gewasoverstijgend onderzoek voor de drie innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid. Wil dit onderzoek door de overheid voor de helft worden meegefinancierd dan moet de andere helft wel door álle Nederlandse glastuinbouwbedrijven in Nederland mee worden gefinancierd. Daarvoor geldt een algemeen verbindend verklaring.

Bedrijven met primaire productie van glasgroenten of sierteeltproducten worden aangeslagen. Bedrijven kleiner dan 0,5 ha zijn uitgezonderd. Na de verdubbeling van de overheid levert dit €5,6 miljoen aan onderzoeksgeld op. „Ik noem het altijd een kleine R&D-afdeling op €10 miljard omzet per jaar”, meldt Jos van Kester. Hij is sinds begin dit jaar aangesteld als accountmanager om tekst en uitleg te geven bij vragen die leven bij zowel individuele ondernemers als betrokken afzetverenigingen.

De nieuwe flyer van Kennis in je Kas

Wie heeft vooral nog aversie tegen verplicht meebetalen aan onderzoek? Wat is er anders dan destijds verplicht bijdragen via het Productschap Tuinbouw? Welke bezwaren zijn er zoal? Lees de ervaringen van Jos van Kester gedurende zijn eerste drie maanden als accountmanager van Kennis in je Kas in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 15. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties